Πολλές φορές, φεύγοντας από το εστιατόριο ή την ταβέρνα, αισθανόμαστε την κοιλιά μας ‘πρησμένη’, και ξέρουμε ότι φάγαμε πολύ. Πόσο πολύ όμως; Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε με ακρίβεια, τις περισσότερες φορές όμως χάνουμε τον έλεγχο και τρώμε περισσότερο από όσο πιστεύουμε! Γιατί συμβαίνει αυτό;
Εάν ξυπνήσατε το πρωί «σκουντουφλώντας» και νιώθοντας ότι δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ, αναθαρρήστε: δεν είστε οι μόνοι. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι ενήλικες παλεύουν για να κοιμηθούν, με συνέπεια σπανίως πλέον να απολαμβάνουν τις τουλάχιστον επτά ώρες ήσυχου ύπνου που συνιστώνται για καλή υγεία.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται (μεταβολίζει) τα διάφορα συστατικά των τροφών (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες).Τα άτομα που έχουν ΣΔ εμφανίζουν υπεργλυκαιμία, δηλάδή αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Ως παχυσαρκία ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο λιπώδη ιστό, σε σημείο τέτοιο, ώστε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του ατόμου. Τα παχύσαρκα άτομα διαφέρουν όχι μόνο στο ποσό του περιττού λίπους που αποθηκεύουν, αλλά και στη τοπική κατανομή του στο σώμα τους.
Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη ή εντεροπάθεια λόγω γλουτένης δεν είναι κάποιου είδους τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, αλλά αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα στα ίδια του τα κύτταρα, αντιδρώντας στη γλουτένη.
Με τον όρο δυσλιπιδαιμία που έχει επικρατήσει του όρου υπερλιπιδαιμία, υποδηλώνεται η αύξηση της ποσότητας των λιπιδίων στο αίμα. Αναφέρεται κυρίως στην ανεύρεση παθολογικού προφίλ λιπιδίων ήδη από την παιδική ηλικία κι αποτελεί έναν από τους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου.
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου