Το πάχος κύρια αιτία καρκίνου του μαστού

Η παχυσαρκία είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη πίσω από την πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες. Η κατανάλωση περισσότερων από 2,5 ποτών την ημέρα ή το κάπνισμα πάνω από 15 τσιγάρων ημερησίως είναι οι επόμενοι μεγάλοι ένοχοι.

Η παχυσαρκία είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη πίσω από την πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες. Η κατανάλωση περισσότερων από 2,5 ποτών την ημέρα ή το κάπνισμα πάνω από 15 τσιγάρων ημερησίως είναι οι επόμενοι μεγάλοι ένοχοι.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μία στις δέκα Ελληνίδες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Δύσης η ασθένεια να προσβάλλει μία στις οκτώ γυναίκες.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων θα είναι ορμονοευαίσθητοι όγκοι, δηλαδή καρκίνοι των οποίων η ανάπτυξη θα τροφοδοτείται από τις ορμόνες - ιδίως από τα οιστρογόνα, που είναι η κύρια ορμόνη του γυναικείου φύλου.

Η ύπαρξη στο σώμα υπερβολικών ποσοτήτων αποθηκευμένου λίπους, αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών αυτών.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, αλλά και τεστοστερόνης (είναι η ορμόνη του ανδρικού φύλου, αλλά υπάρχει και στις γυναίκες) έχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με όσες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι ειδικοί ήξεραν εδώ και καιρό πως οι παράγοντες που επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα – όπως η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και η εμμηνόπαυση - μπορεί να αλλάξουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), δείχνει ότι η παχυσαρκία είναι τελικά ο κυριότερος από αυτούς τους παράγοντες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 6.300 μετεμμηνοπαυσικών γυναικών, αναζητώντας παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί μερικές ανέπτυξαν όγκους ευαίσθητους στις ορμόνες και άλλες όχι.

Όπως διαπίστωσαν, το σωματικό βάρος των γυναικών ασκούσε την μεγαλύτερη επιρροή στα επίπεδα των οιστρογόνων τους, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούσαν το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Όσες εθελόντριες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες (δηλαδή είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 και πάνω), είχαν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αλλά και προγεστερόνης (είναι μια άλλη ορμόνη του γυναικείου φύλου).

Το ίδιο ίσχυε και για όσες έπιναν περισσότερα από 2,5 ποτά την ημέρα ή κάπνιζαν καθημερινά πάνω από 15 τσιγάρα.

«Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί μας βοηθεί να καταλάβουμε πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσουν το βάρος, το τσιγάρο και το ποτό τα ορμονικά επίπεδα των γυναικών», δήλωσε η δρ Τζούλι Σαρπ, από τον βρετανικό οργανισμό Cancer Research UK που χρηματοδότησε την νέα μελέτη.

«Ξέρουμε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού επηρεάζεται και από παράγοντες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, όπως η ηλικία μας ή το οικογενειακό ιστορικό της νόσου, αλλά οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν πως μπορούν να κάνουν πολλά για να μειώσουν τον κίνδυνό τους».

 

ΠΗΓΗ:Web Only, ygeia.tanea.gr