Mία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι έξι στους δέκα Έλληνες πολίτες δηλώνουν πως η οικονομική στενότητα δεν τους αφήνει φέτος και πολλά περιθώρια για καλοκαιρινές διακοπές – τουλάχιστον όπως συνήθιζαν να τις κάνουν ως τώρα.
Mία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι έξι στους δέκα Έλληνες πολίτες δηλώνουν πως η οικονομική στενότητα δεν τους αφήνει φέτος και πολλά περιθώρια για καλοκαιρινές διακοπές – τουλάχιστον όπως συνήθιζαν να τις κάνουν ως τώρα. Ο κύριος λόγος δηλώνουν ότι είναι από τη μια τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και από την άλλη το υψηλό κόστος των διακοπών.
Σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη κοινοτική δημοσκόπηση για το Ευρωβαρόμετρο, στην Ελλάδα το 20% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Από αυτούς το 58% επικαλείται ως αιτία την οικονομική στενότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που καταγράφει τις τουριστικές τάσεις στην Ευρώπη και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι διστάζουν να επιλέξουν διακοπές στο εξωτερικό, καθώς δηλώνουν ότι έχει πληγεί και η δική τους τσέπη από την κρίση.
Αλλαγή στις συνήθειες;
Η αλλαγή στις προσωπικές, τις οικογενειακές ή / και τις κοινωνικές συνήθειες όπως είναι και οι διακοπές, ομολογουμένως φαίνεται να αποτελεί μια πρόκληση που μπορεί να συνοδεύεται από ποικίλα συναισθήματα. Ειδικά όταν αυτές οι αλλαγές οφείλονται σε χειροπιαστούς παράγοντες όπως π.χ. η οικονομική κατάσταση, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα θέματα υγείας και όχι σε προσωπικές και εθελοντικές επιλογές τότε μπορεί κανείς να αισθανθεί την ενόχληση, την απογοήτευση ή ακόμη και θυμό για το ότι πρέπει να αναπροσαρμόσει τις ανάγκες του σε νέα πιο περιοριστικά ίσως δεδομένα.
Ιεράρχηση των αναγκών
Είναι φανερό ότι ένα διάστημα διακοπών μακριά από το σπίτι δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να κάνεις κάποια πράγματα διαφορετικά ακόμη κι αν δεν πας διακοπές ως συνήθως;
Για παράδειγμα πώς θα ήταν αν:
Πώς θα μπορούσες να επικοινωνήσεις και να μοιραστείς με την οικογένεια και τους φίλους σου τις ιδέες και ανάγκες σου και τι θα μπορούσατε, ίσως, όλοι μαζί να κάνετε για αυτό; Συχνά όταν οι άνθρωποι λειτουργούν καλά ομαδικά τότε οι πιθανότητες για περισσότερες, καλύτερες (και ίσως οικονομικότερες) επιλογές μπορούν να αυξάνονται.
Για ποιο λόγο;
Ανεξάρτητα με το κλίμα που φανερά υπάρχει σε σχέση με την οικονομική κρίση, θα ήταν μάλλον χρήσιμο να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους λόγους που Εσύ αποφασίζεις να αλλάξεις τη διαχείριση των οικονομικών σου και να επαναπροσδιορίζεις τις προτεραιότητές σου, όπως π.χ. να περιορίσεις ή / και να αλλάξεις τις διακοπές σου.
Για παράδειγμα:
Αν σκεφτείς πάνω σε αυτά ή παρόμοια ερωτήματα θα μπορούσες ίσως να κατανοήσεις περισσότερο πώς λειτουργείς πάνω σε αυτά τα θέματα καθώς, επίσης, να αποκτήσεις μεγαλύτερο νόημα για τις επιλογές που αποφασίζεις εν τέλει να κάνεις.
ΠΗΓΗ:iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου