Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά προβλήματα, τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο, είναι η αφυδάτωση. Τι τρόπος υπάρχει για να πετύχουμε τη σωστή ενυδάτωση και πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού;
Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι σημαντικό αλλά πρόσφατα θορυβήθηκα όταν διάβασα κάποιες νέες μελέτες που ανέφεραν ότι το 75% των Αμερικανών είναι χρόνια αφυδατωμένοι. Και μιας και στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες σχεδόν αντιγράφουμε τις διατροφικές συνήθειες του δυτικού πολιτισμού, πολύ φοβάμαι οτι σε αντίστοιχη έρευνα θα παρουσιάσουμε τα ίδια αποτελέσματα. Επιγραμματικά θέλω να αναφέρω οτι εκτός απο την σκασμένη όψη του δέρματος ενός αφυδατωμένου οργανισμού, σαν αποτέλεσμα της μη επαρκούς πρόσληψης υγρών παρουσιάζονται πόνοι στις αρθρώσεις, πνευματική κόπωση αλλά και μείωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.
Η συνηθέστερη διατροφική σύσταση είναι να πίνουμε τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερό καθημερινά και μάλιστα με αργό ρυθμό για να προλαβαίνει το σώμα μας να το απορροφήσει. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε οτι και τα φρούτα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του οργανισμού όπως και οι φυσικοί χυμοί.
Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά στα καλοκαιρινά φρούτα υπάρχει μια σύγχυση λόγο του μικρού τους μεγέθους. Αναλυτικά λοιπόν 1 φρούτο ισοδυναμεί με : 10-12 κεράσια, 2-3 βερίκοκα, ένα μέτριο ροδάκινο, 2 λεπτές φέτες πεπόνι, 1 λεπτή φέτα καρπούζι, , 1 φλιτζάνι φράουλες. Και 10-12 ρόγες σταφύλι
Το πρώτο ελαφρύ γεύμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει αυτή την ερώτηση, είναι μια δροσερή σαλάτα. Η δική μου προτροπή είναι αυτή η σαλάτα να συνδυαστεί με μια καλή πηγή πρωτεΐνης όπως τόνος, τυρί ή και κοτόπουλο αλλά και ένα συμπλήρωμα από ένα τρόφιμο ολικής άλεσης όπως ένα κρίθινο παξιμάδι ή κρουτόν. Ακόμα μια ελαφριά πρόταση αποτελούν τα διάφορα wrαps όπως οι αραβικές πίτες ή και το ψωμί ολικής άλεσης σε συνδυασμό με λαχανικά και τυρί ή τόνο/κοτόπουλο. Ένα ελαφρύ γεύμα, χαμηλό σε νάτριο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες θα βοηθήσει το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Για τους πιο θαρραλέους, ένα γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, εκτός του ότι μπορεί να μας δροσίσει, συμβάλλει και στην διατήρηση της γραμμής μας.
Το μόνιμο πρόβλημα των διακοπών είναι ότι λόγο της χαλάρωσης, ξεχνάμε να καταναλώσουμε ενδιάμεσα σνακ, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε στο εστιατόριο ιδιαίτερα πεινασμένοι και να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχει ανάγκη το σώμα μας. Καλό είναι λοιπόν να προσπαθούμε ενδιάμεσα των γευμάτων ή κάθε 3 περίπου ώρες να καταναλώνουμε φρούτα ή και φυσικούς χυμούς, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στην ενυδάτωση του σώματός μας αλλά και στην διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε ένα σταθερό επίπεδο, προκειμένου να μην εμφανίζεται έντονα το συναίσθημα της πείνας. Ένα καλό κόλπο για να κρατάμε δροσερά τα φρούτα μας είναι να τα στερεώνουμε στα ρηχά. Ιδιαίτερη προσοχή σε τρόφιμα που αλλοιώνονται από την ζέστη όπως γαλακτοκομικά και αλλαντικά. Ίσως μια παγοκύστη να σας φανεί χρήσιμη για να μεταφέρεται ένα σπιτικό σάντουιτς στην παραλία ή στο ταξίδι.
Η άσκηση που ενδείκνυται περισσότερο για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το κολύμπι είτε σε κάποια πισίνα κολυμβητηρίου είτε στην θάλασσα. Μπορούμε επίσης να προσπαθήσουμε και ασκησούλες μέσα στο νερό, που θα μας πάνε πίσω στα παιδικά μας χρόνια, όπως ψαλιδάκια ή ποδήλατο. Το νερό έχει την ιδιότητα να μας απαλλάσσει από το αίσθημα του βάρους του σώματός μας, οπότε αυτές οι ασκήσεις είναι κατάλληλες και για άτομα που υποφέρουν από προβλήματα στις αρθρώσεις.
Τέλος, ένας 20λεπτος περίπατος όταν ο ήλιος έχει δύσει, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα εκτός από ευεργετικός για το σώμα μας προσφέρει και χαλάρωση από την ένταση της ημέρας.
Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή των εξόδων… ανεξαρτήτως εποχής, θα συμβούλευα τον κόσμο, το πρώτο πιάτο που θα παραγγέλνει σε ένα εστιατόριο να ήταν η σαλάτα. Η σαλάτα εκτός του ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που είναι ευεργετικές για το γαστρεντερικό μας σύστημα, παράλληλα αυξάνει τον κορεσμό. Δηλαδή, η κατανάλωση της μας προφυλάσσει από την υπερκατανάλωση άλλων λιπαρών γευμάτων. Η δεύτερη συμβουλή μου είναι να αποφεύγονται όσο το δυνατόν τα τηγανητά πιάτα και να προτιμούνται τα ψητά, τα οποία δεν υστερούν σε γεύση, αλλά ευτυχώς υστερούν σε θερμίδες. Επίσης, μια καλή τακτική για να μην αυξηθεί το βάρος σας από τις πολλές εξόδους είναι το ένα από τα δύο γεύματά σας να είναι ελαφρύ, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.
Τώρα όσον αφορά στο αλκοόλ, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα γλυκά ποτά τύπου ούζου, καθώς και τις αναμίξεις αυτών με χυμούς φρούτων και να προτιμούμε το κρασί. Ενδεικτικά 4 δαχτυλάκια ούζο αντιστοιχούν περίπου σε 1-2 ποτηράκια λευκού κρασιού και ενός ποτηριού μπύρας. Για κάποιον που είναι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, 2-3 ποτά/ εβδομάδα είναι σχετικά ανεκτά ενώ για τους υπολοίπους ένα ποτό την ημέρα σε περίοδο διακοπών θεωρητικά δεν θα επηρεάσει αρνητικά το βάρος τους.
ΠΗΓΗ:healthierworld.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου