Λιγότερο αλάτι, περισσότερο κάλιο για γερή καρδιά

Ολέθριος είναι για την καρδιαγγειακή υγεία ο συνδυασμός άφθονου αλατιού και λίγου καλίου στη διατροφή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, καθώς όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, αλλά και θανάτου από αυτά.

Ολέθριος είναι για την καρδιαγγειακή υγεία ο συνδυασμός άφθονου αλατιού και λίγου καλίου στη διατροφή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, καθώς όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, αλλά και θανάτου από αυτά.

Αν και το αλάτι και το κάλιο δρουν ανεξάρτητα μεταξύ τους, «τα υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα μπορεί να εξουδετερώσουν κάπως τις επιπτώσεις από τα υψηλά επίπεδα νατρίου (σ.σ. το αλάτι επιστημονικά λέγεται χλωριούχο νάτριο)», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Ωστόσο δεν μπορούν να τα εξαλείψουν πλήρως, γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσέχει κανείς πόσο αλάτι βάζει στο φαγητό του και πόσο περιέχουν τα τυποποιημένα τρόφιμα που αγοράζει».

Η νέα μελέτη έρχεται να αντικρούσει προγενέστερη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και αμφισβήτησε τον ρόλο του αλατιού στην προστασία από τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», ο δρ Χου και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 12.267 εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε μεγάλη διατροφική μελέτη επί 18 χρόνια (από το 1988 έως και το 2006).

Για να εξακριβώσουν πως ακριβώς είχαν επηρεάσει αλάτι και κάλιο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και θανάτου, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα νατρίου και καλίου στο αίμα των εθελοντών, αλλά και την αναλογία μεταξύ τους.

Από τους εθελοντές, οι 2.270 έχασαν τη ζωή τους έως ότου τελειώσει η μελέτη, με τους 825 να πεθαίνουν από εγκεφαλικό και 443 από έμφραγμα.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα (όπως το κάπνισμα), οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εθελοντές έτρωγαν πολύ αλάτι είχαν κατά 20% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ όσοι έτρωγαν πολύ κάλιο διέτρεχαν κατά 20% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Όσοι όμως έτρωγαν πολύ αλάτι και λίγο κάλιο, κινδύνευαν περισσότερο απ’ όλους.

Οι πηγές

Το αλάτι υπάρχει σε όλα σχεδόν τα φαγητά που τρώμε – είτε το έχουμε προσθέσει εμείς, είτε έχει προστεθεί κατά την παρασκευή τους, οπότε στις συσκευασίες αναγράφεται με τη μορφή του νατρίου.

Υπολογίζεται λ.χ. πως το 40% του αλατιού που τρώμε στην Ελλάδα, προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε.

Αν και η καθημερινή κατανάλωσή του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 γραμμάρια (ή 2.300 mg νάτριο), στην Ελλάδα καταναλώνουμε περισσότερα από 10.

Το κάλιο, από την άλλη πλευρά, υπάρχει σε πολλά φρούτα, λαχανικά, λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά και σε ειδικά εμπλουτισμένα προϊόντα.



ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr