Γιατροί εκτιμούν ότι ανακάλυψαν ακόμα μια χρήση των βλαστικών κυττάρων. Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κύτταρα από ιστό μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από στηθάγχη.
Γιατροί εκτιμούν ότι ανακάλυψαν ακόμα μια χρήση των βλαστικών κυττάρων. Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κύτταρα από ιστό μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από στηθάγχη.
Οι γιατροί του Northwestern University που βρίσκονται πίσω από την έρευνα αισιοδοξούν ότι τα κύτταρα μπορεί ενδεχομένως να αλλάξουν την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Douglas W. Losordo, δήλωσε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για σημαντική εξέλιξη σχετικά με τη μελλοντική δυνατότητα βλαστικά κύτταρα του οργανισμού να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση χρόνιων καρδιαγγειακών νόσων.
Ο Dr. Gordon Tomaselli, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων, δήλωσε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από στηθάγχη έχουν περιορισμένες δραστηριότητες λόγω του πόνου στο θώρακα και επί του παρόντος υπάρχουν λίγα όσον αφορά την αντιμετώπιση.
Γιατροί ενέχυσαν στην καρδιά 167 ασθενών που παρουσίαζαν σοβαρή στηθάγχη, υψηλή είτε χαμηλή δόση βλαστικών κυττάρων ή εικονικού φαρμάκου.
Έξι μήνες μετά το πείραμα, οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με βλαστικά κύτταρα εμφάνισαν κατά μέσον όρο 7 φορές στηθάγχη την εβδομάδα, έναντι 11 της ομάδας εικονικού φαρμάκου. Ένα χρόνο αργότερα, οι ασθενείς εμφάνιζαν 6 φορές στηθάγχη την εβδομάδα έναντι 11 της άλλης ομάδας και δεν χρησιμοποιούσαν νιτρογλυκερίνη τόσο συχνά για τον πόνο στο θώρακα.
Ο Losordo δήλωσε ότι η αγωγή αλλάζει τη ζωή των ασθενών. Ασθενείς που μπορούν να παρακολουθούν τηλεόραση χωρίς συμπτώματα θα μπορούσαν τώρα να περπατήσουν με φυσιολογικό βήμα χωρίς πόνο στο θώρακα και κάποιος που μπορεί να περπατήσει με αργό βήμα θα μπορούσε να κάνει ποδήλατο.
Ο Dr. Tomaselli δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι εμφανή και το επόμενο βήμα θα είναι να αποδειχτεί ότι η αγωγή είναι κλινικά χρήσιμη.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation research’.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr, ‘Circulation research’
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου