Αυστραλοί και αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αλάτι προκαλεί εθισμό, με τον ίδιο τρόπο που τον προκαλούν το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.
Αυστραλοί και αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αλάτι προκαλεί εθισμό, με τον ίδιο τρόπο που τον προκαλούν το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.
Μάλιστα η λαχτάρα γι’ αυτό ενεργοποιείται από τα ίδια γονίδια, τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα και τις ίδιες νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλο!
Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να το περιορίσουν από τη διατροφή τους, ακόμα κι αν οι γιατροί τους πουν ότι αν δε το κάνουν κινδυνεύει η υγεία τους.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, άλλα εκ των οποίων τρέφονταν δίχως αλάτι και άλλα με πολύ αλμυρό φαγητό.
Η δραστηριότητα στους εγκεφάλους των ζώων συγκρίθηκε στη συνέχεια με αυτήν ποντικιών, τα οποία έτρωγαν φυσιολογικά.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τους εγκεφάλους ποντικιών, τα οποία επί τρεις μέρες έφαγαν εντελώς ανάλατο φαγητό και μετά αφέθηκαν ελεύθερα να πιουν όσο νερό με νάτριο ήθελαν.
Αποτέλεσμα: όταν τα τρωκτικά ακολουθούσαν το οποιοδήποτε ανάλατο διαιτολόγιο, τα εγκεφαλικά τους κύτταρα παρήγαγαν πρωτεϊνες, οι οποίες συνήθως σχετίζονται με τον εθισμό σε ουσίες, όπως η νικοτίνη, η ηρωίνη και η κοκαϊνη.
«Στη μελέτη αυτή αποδείξαμε ότι ένα κλασικό ένστικτο, η ανάγκη για αλάτι, βασίζεται σε νευρικά κυκλώματα που κρύβονται πίσω από τον εθισμό σε ουσίες όπως τα οπιοειδή, η κοκαϊνη και η νικοτίνη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέρεκ Ντέντον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως αμέσως μόλις έτρωγαν το ζώα αλάτι, ο εγκέφαλός τους περιόριζε την παραγωγή των πρωτεϊνών, σαν να είχε φτάσει έως αυτόν το νάτριο (το αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο). Στην πραγματικότητα, όμως, το νάτριο δεν είχε καν απορροφηθεί από το έντερο για να μπει στην κυκλοφορία του αίματος.
«Ήταν εκπληκτικό το ότι τα γονίδια που απενεργοποιούνταν από την έλλειψη άλατος, άρχιζαν να επανέρχονται στην φυσιολογική κατάσταση μέσα σε 10 λεπτά από τη στιγμή που τα πειραματόζωά μας έτρωγαν αλάτι», πρόσθεσε ο δρ Ντέντον.
«Είναι ένας εξελικτικός μηχανισμός, υψίστης σημασίας για την επιβίωση, διότι υποδηλώνει ταχύτατη ανάκαμψη του οργανισμού».
Ο οργανισμός χρειάζεται λίγο νάτριο για δεκάδες φυσιολογικές λειτουργίες του, αλλά σε μεγάλες ποσότητες υφίσταται βλάβες από αυτό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η λαχτάρα για λάτι είναι ένα «αρχέγονο ένστικτο» βαθιά ριζωμένο στον εγκέφαλο – και αυτό εξηγεί γιατί μας ελκύουν τόσο πολύ τα αλμυρά φαγητά.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ, στη Βόρεια Καρολίνα.
ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου