Κατά 17% αυξήθηκαν αυτοκτονίες στην Ελλάδα τη διετία 2007-2009

Αύξηση της τάξεως του 17% παρουσίασαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα τη διετία 2007-2009, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύξηση της τάξεως του 17% παρουσίασαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα τη διετία 2007-2009, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών, σε μία προσπάθεια να καταγράψουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η χώρα μας έχει το χειρότερο ποσοστό, ενώ η μοναδική χώρα στην οποία μειώθηκαν οι αυτοκτονίες είναι η Αυστρία (-5%). Ακόμα και η Ιρλανδία έχει χαμηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται στο 13%.

Στη Βρετανία το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 10%. Η μικρότερη αύξηση (5%) εντοπίστηκε στη Φινλανδία. Εκτός από τις παραπάνω χώρες, στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν επίσης η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ολλανδία.

«Υπήρξε πλήρης αλλαγή σκηνικού. Πριν την κρίση οι αυτοκτονίες μειώνονταν. Μετά άρχισαν να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα. Σίγουρα, η αύξηση αυτή συνδέεται με την οικονομική κρίση» δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάκλερ, ένας εκ των ερευνητών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, επίσης, ότι η οικονομική κρίση μπορεί να έχει κι άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι πιθανότατα θα αυξηθούν οι καρδιακές παθήσεις και τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου.

Πάντως, οι ερευνητές κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα: η περιορισμένη χρήση αυτοκινήτου σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, επίσης λόγω της κρίσης, έχει οδηγήσει στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Σε σχέση με το 2008, το 2009 σημειώθηκαν λιγότερα τροχαία δυστυχήματα στη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία.

Η συγκεκριμένη έρευνα ακολουθεί μία πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε το BBC, βάσει της οποίας η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 40% των συνταγογραφήσεων για αντικαταθλιπτικά φάρμακα.



ΠΗΓΗ:Νewsroom ΔΟΛ, in.gr