Ένα στα 12 παιδιά στις ΗΠΑ υποφέρει από κάποια τροφική αλλεργία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ηλεκτρονικής δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Ένα στα 12 παιδιά στις ΗΠΑ υποφέρει από κάποια τροφική αλλεργία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ηλεκτρονικής δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Η δημοσκόπηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών αυτών έχει σοβαρής μορφής αλλεργία, ενώ οι αλλεργίες τείνουν να είναι συχνότερες μεταξύ των παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες.
Οι αλλεργίες είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρόνια πάθηση, επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να «απαλλαγούν» απ’ την διατροφή σε κανένα στάδιο της καθημερινότητάς τους.
Όπως εξηγεί η Δρ Ρουτζι Γκουπτα από την Σχολή Ιατρικής «Feinberg» του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο «ελπίζω ότι η μελέτη θα ενισχύσει την ενημέρωση για την συχνότητα των τροφικών αλλεργιών και την σοβαρότητά τους, ώστε να δημιουργηθούν στρατηγικές που θα έχουν στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών.»
Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις από δύο έως και οκτώ, ανά 100 παιδιά πάσχουν από τροφικές αλλεργίες. Αλλά οι αναφορές αυτές είχαν βασιστεί σε μελέτες όπου οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε πολλές και διαφορετικές ερωτήσεις για την υγεία τους, περιλαμβανομένων ελαχίστων ερωτημάτων για τις αλλεργίες. Άλλες έρευνες είχαν επίσης μελετήσει στοιχεία από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών για τις αλλεργικές αντιδράσεις και είχαν αποτιμήσει τις ιατρικές διαγνώσεις από τα νοσοκομειακά αρχεία.
Ωστόσο, η Δρ Γκουπτα και οι συνεργάτες της θέλησαν να σχεδιάσουν μια μελέτη που θα εστίαζε αποκλειστικά στο ποσοστό και τη σοβαρότητα των τροφικών αλλεργιών. Μελέτησαν λοιπόν ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα σχεδόν 400.000 ενηλίκων που ζούσαν με παιδί κάτω των 18 ετών.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν Online ερωτηματολόγιο για τις αλλεργίες, αναφέροντας κατά πόσο το παιδί είχε σημάδια ή συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, αν είχε ποτέ διαγνωστεί με αλλεργία από ιατρό και αν ποτέ είχε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 8% των παιδιά είχε διαγνωστεί με τροφική αλλεργία ή είχε «πειστικά» συμπτώματα που υποδείκνυαν αλλεργία. Τα παιδιά ήταν κυρίως αλλεργία στα φιστίκια, το γάλα και τα οστρακοειδή.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον, είναι όχι ο αριθμός των παιδιών αλλά πόσες εκ των αλλεργιών ήταν σοβαρής μορφής, προκαλώντας δύσπνοια ή πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.
«Ένα από τα κυριότερα ευρήματά μας ήταν ότι δύο στα πέντε παιδιά είχαν αλλεργίες με σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή τους αντίδραση», σημειώνει η Δρ Γκουπτα.
Οι σοβαρές αντιδράσεις ήταν συχνότερες στα μεγαλύτερα παιδιά, πιθανόν επειδή τα μικρότερα βρίσκονταν υπό την γονική εποπτεία, ώστε να διασφαλίζεται η αποχή τους από τα αλλεργιογόνα τρόφιμα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα παιδιά αφρο-αμερικανικής φυλετικής και ασιατικής καταγωγής είχαν υψηλότερη συχνότητα τροφικής αλλεργίας από τα παιδιά της καυκάσιας φυλής, αλλά μικρότερη πιθανότητα ιατρικής διάγνωσης της αλλεργίας.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι τροφικές αλλεργίες έχουν αυξητική τάση, η Δρ Γκούπτα πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει και επόμενος στόχος της είναι να μελετήσει κατά πόσο οι περιβαλλοντικές συνθήκες δίνουν το έναυσμα για την αύξηση των τροφικών αλλεργιών.
ΠΗΓΗ:health.in.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου