HPV: Σοβαρή απειλή για την υγεία νεαρών κοριτσιών και γυναικών

Στις 17 και 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 9ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κολποσκόπησης, που αποτελεί ένα καθιερωμένο και επιτυχημένο σεμινάριο που διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο με την ευθύνη και τον συντονισμό του Kαθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Διακομανώλη.

Στις 17 και 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 9ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κολποσκόπησης, που αποτελεί ένα καθιερωμένο και επιτυχημένο σεμινάριο που διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο με την ευθύνη και τον συντονισμό του Kαθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Διακομανώλη.

Το σεμινάριο αυτό είναι ύπο από την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης και αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των Ελλήνων γυναικολόγων για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προκαρκινικών και καρκινικών νοσημάτων του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας.

Στις 18 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν δύο ενδιαφέροντα συμπόσια με Πρόεδρο τον Καθηγητή Άρι Αντσακλή με αντικείμενο την HPV λοίμωξη και την πρόληψη των HPV σχετιζόμενων νοσημάτων και τον Καθηγητή Γεώργιο Κρεατσά. Σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα μετέφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους σε θέματα που αφορούν την HPV λοίμωξη η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ευθύνεται για την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου και άλλων σοβαρών νοσημάτων.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου υποστηρίζουν ότι η HPV λοίμωξη αποτελεί μία σοβαρή απειλή για την υγεία των νεαρών κοριτσιών όσο και των μεγαλύτερων γυναικών. Ο ιός HPV έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ο μοναδικός αιτιολογικός παράγοντας για την πρόκληση μίας συχνής μορφής καρκίνου, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα στην πιο παραγωγική ηλικία της γυναίκας, μεταξύ 15-44 ετών. Ο ιός HPV όμως προκαλεί επίσης μεγάλο αριθμό και άλλων σοβαρών νοσημάτων και σε γυναίκες αλλά και σε άντρες, όπως καρκίνο του αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και τα γεννητικά κονδυλώματα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, ιδιαιτέρως σε νεαρές γυναίκες 16-25 ετών.

Εμβολιασμός

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι ο εμβολιασμός, καθώς η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο.

Δύο εμβόλια εναντίον του HPV κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Ένα τετραδύναμο, το Gardasil®, που προφυλάσσει από τους τύπους 6,11,16 και 18 και ένα διδύναμο, το Cervarix®, που προφυλάσσει από τους τύπους 16 και 18. Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια, παρέχοντας μερική προστασία και για άλλους τύπους πλην αυτών που περιέχουν, προλαμβάνουν πάνω από το 75% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες περιπτώσεις των άλλων μορφών καρκίνου της γεννητικής χώρας που προκαλεί ο ιός. Το τετραδύναμο εμβόλιο προφυλάσσει και από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Όλα τα επιστημονικά στοιχεία παρέχουν ισχυρή ένδειξη ότι η διάρκεια προστασίας θα είναι μακρά, πιθανώς για όλη τη διάρκεια της σεξουαλικά ενεργής ζωής των γυναικών.

Στις μελέτες τα εμβόλια έναντι του ιού HPV ήταν γενικά καλά ανεκτά. Από την κυκλοφορία του εμβολίου μέχρι και σήμερα, με βάση την πολύ μεγάλη κλινική εμπειρία από τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δόσεων, επιβεβαιώθηκε ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές.

Επίσης, πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Μάιο σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας και παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο έδειξαν ότι σε χώρες που έχει εμβολιαστεί μεγάλος μέρος του πληθυσμού, όπως η Αυστραλία, έχει ήδη παρατηρηθεί σημαντική μείωση νοσημάτων που εμφανίζονται νωρίς στη ζωή των γυναικών, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα. Επίσης, μελέτες από Αυστραλία και ΗΠΑ έδειξαν ότι με την εφαρμογή του εμβολιασμού έχουν αρχίσει να μειώνονται τα παθολογικά ευρήματα από προκαρκινικές βλάβες στις εξετάσεις κατά Παπανικολάου. Όλα αυτά τα ευρήματα αποτελούν πρώιμες ενδείξεις ότι σε μερικά χρόνια αναμένεται σημαντική μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον γενικό πληθυσμό.

Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών. Η ηλικία αυτή και κατά προτίμηση η ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση του οργανισμού στους εμβολιασμούς είναι υψηλή και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές οδηγίες υψηλή. Σε περίπτωση που χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τότε μεταβαίνουμε στην ηλικία των μεγαλύτερων εφήβων. Είναι λάθος να θεωρείται από τους γονείς ότι το εμβόλιο αποτελεί διαβατήριο για την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Το εμβόλιο είναι ένα ακόμη εμβόλιο της εφηβικής ηλικίας που πρέπει να χορηγείται στην ίδια ηλικία με τα υπόλοιπα εμβόλια.

'Οφελος και στις μεγαλύτερες γυναίκες

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι το εμβόλιο προσφέρει μεγάλο όφελος και στις μεγαλύτερες γυναίκες έως 26 ετών, οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν στην ηλικία των 12-15 ετών. Στις μεγαλύτερες κοπέλες, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί στον ιό ή όχι, ο εμβολιασμός θα τις προστατεύσει από μελλοντικές λοιμώξεις. Όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, οι εμβολιασμένες γυναίκες πρέπει να ξεκινήσουν τη χρήση της εξέτασης κατά Παπανικολάου, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

Τέλος, οι Καθηγητές Αντσακλής και Διακομανώλης επισήμαναν το μεγάλο κλινικό όφελος που μπορεί να προσφέρει η χρήση του εμβολίου έναντι του HPV. Τόνισαν τη σημασία της ενεργητικής συμμετοχής της ιατρικής κοινότητας, και ειδικά των γυναικολόγων, στην ενημέρωση του κοινού, όσο και στην ανάγκη συμμόρφωσης του κοινού στην εμβολιαστική σύσταση.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr