Οι μεσήλικες που θέλουν να μάθουν πόσες πιθανότητες έχουν να πάθουν σοβαρό έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία, δεν έχουν παρά να διασχίσουν τρέχοντας 1.600 μέτρα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Οι μεσήλικες που θέλουν να μάθουν πόσες πιθανότητες έχουν να πάθουν σοβαρό έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία, δεν έχουν παρά να διασχίσουν τρέχοντας 1.600 μέτρα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Αναλύοντας στοιχεία από 11.000 άντρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο γρήγορα μπορεί να τρέξει κανείς ένα μίλι (αντιστοιχεί σε 1.609 μέτρα), τόσο λιγότερο κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό τα επόμενα 10 χρόνια.
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας. Οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε κλινική εξέταση και σε τεστ σε κυλιόμενο διάδρομο στην Κλινική Κούπερ, του Ντάλας, την περίοδο 1970-1990. Μέχρι το 2006, 1.106 από αυτούς είχαν πεθάνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλα τα στοιχεία που είχαν γι’ αυτούς και συνυπολόγισαν συνήθειές τους όπως το κάπνισμα, κατόρθωσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια ποιοι ήταν αυτοί που θα είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό βασισμένοι στις επιδόσεις τους στο τεστ του κυλιόμενου διαδρόμου.
Όπως λοιπόν γράφουν στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας» (JACC), ένας άντρας ηλικίας 45 ετών ο οποίος χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά για να διασχίσει τρέχοντας τα 1.600 μέτρα, έχει 12,2% πιθανότητες να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό πριν κλείσει τα 55 του χρόνια.
Αντίστοιχα, ένας 55άρης που χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά, έχει 19,6% πιθανότητες να πάθει το ίδιο πριν από τα 65 του χρόνια.
Ο 45άρης όμως που τρέχει τα 1.600 μέτρα σε λιγότερο από 8 λεπτά, έχει μόλις 3,4% πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό και ο 55άρης έχει 4,9% πιθανότητες.
Μάλιστα όσο περισσότερη ώρα χρειάζεται κανείς για να τρέξει τα 1.600 μέτρα, τόσο το χειρότερο: ο 55άρης λ.χ. που χρειάζεται 15 λεπτά, έχει 30% πιθανότητες να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό την επόμενη δεκαετία.
Όπως εξηγούν ο δρ Τζάρετ Μπέρι και οι συνεργάτες του, η ταχύτητα στο τρέξιμο αποτελεί σημαντικό δείκτη φυσικής κατάστασης – και όσο χειρότερη φυσική κατάσταση έχει κανείς, τόσο πιο αργά τρέχει και κατ’ επέκταση τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή του.
Αντιθέτως, τα στοιχεία τους δείχνουν πως όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει κανείς, τόσο περισσότερο ελαττώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμα κι αν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου για να τα εκδηλώσει.
Στις γυναίκες
Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation», η ανάλυση άλλων στοιχείων από την Κλινική Κούπερ έδειξε πως το τεστ στον κυλιόμενο διάδρομο μπορεί να προβλέψει εάν οι μεσήλικες γυναίκες θα εκδηλώσουν καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους.
Όπως εξήγησε ο δρ Μπέρι, σχεδόν όλες οι γυναίκες διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο καρδιοπάθειας πριν από τα 50 τους χρόνια, δηλαδή πριν από την κλιμακτήριο. Μετά από αυτήν, όμως, ο κίνδυνός τους αυξάνεται κατακόρυφα – και όπως ισχύει στους άντρες, έτσι και σε αυτές η κακή φυσική κατάσταση είναι ολέθρια για την καρδιαγγειακή τους υγεία.
ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου