Φάρμακο διορθώνει τις βλάβες του εμφράγματος

Ένα φάρμακο που κάνει την καρδιά να αυτοεπιδιορθώνεται δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια, σκορπώντας ελπίδες πως σε μια δεκαετία θα είναι δυνατό να διορθώνονται οι βλάβες που προκαλεί το έμφραγμα.

Ένα φάρμακο που κάνει την καρδιά να αυτοεπιδιορθώνεται δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια, σκορπώντας ελπίδες πως σε μια δεκαετία θα είναι δυνατό να διορθώνονται οι βλάβες που προκαλεί το έμφραγμα.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στη Δύση και οφείλεται σε διακοπή της παροχής αίματος στον καρδιακό μυ. Η διακοπή αυτή έχει ως επακόλουθο να νεκρώνεται το τμήμα του μυός το οποίο δεν τροφοδοτείται με αίμα – μια βλάβη που έως τώρα θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής, διασώζονται πλέον ολοένα περισσότεροι εμφραγματίες, αλλά αυξάνονται αναλόγως οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες του UniversityCollege του Λονδίνου, που πραγματοποίησαν την έρευνα, χρησιμοποίησαν το φάρμακο θυμοσίνη βήτα-4.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Nature», διαπίστωσαν πως όταν το φάρμακο λαμβάνεται πριν από το έμφραγμα, «ωθεί» την καρδιά να αυτοεπιδιορθωθεί.

Η έρευνά τους εστιάστηκε σε μια ομάδα κυττάρων που έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε διάφορα είδη καρδιακών κυττάρων στα έμβρυα.

Τα κύτταρα αυτά είναι τα προγονικά κύτταρα του επικαρδίου, τα οποία ανευρίσκονται και στην καρδιά των ενηλίκων, αλλά σε λανθάνουσα κατάσταση. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την θυμοσίνη βήτα-4 για να τα «ξυπνήσουν».

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι τα επικαρδιακά κύτταρα των ενηλίκων, τα οποία επιστρώνουν τον καρδιακό μυ, μπορούν να ενεργοποιηθούν, να εξελιχθούν και να δώσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη νέου καρδιακού μυός», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Ράιλι, καθηγητής Μοριακής Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο.

«Με την ενεργοποίηση αυτή είδαμε βελτίωση κατά 25% στο κλάσμα εξώθησης – δηλαδή στην ικανότητα της καρδιάς να ωθεί το οξυγονωμένο αίμα προς όλο το σώμα. Επιπλέον, μειώθηκε ο ουλώδης ιστός του εμφράγματος και τα τοιχώματα της καρδιάς έγιναν πιο παχιά».

Ο δρ Πίτερ Βάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF) το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε πως η έρευνα είναι «συναρπαστική», αλλά η έκταση της βελτίωσης που παρατηρήθηκε στα ζώα, δύσκολα θα αναπαραχθεί στους ανθρώπους.

Εντούτοις, «ακόμα και μικρότερη βελτίωση να επιτευχθεί στους ασθενείς, ο αντίκτυπος στην ποιότητα της ζωής τους θα είναι τεράστιος», πρόσθεσε.

Η έρευνα έδειξε πως η θυμοσίνη αντιστρέφει τις βλάβες του εμφράγματος μόνον όταν λαμβάνεται πριν από αυτό, γεγονός που υποδηλώνει πως όταν δημιουργηθεί ανάλογο φάρμακο για τους ανθρώπους, θα πρέπει να λαμβάνεται όπως οι στατίνες (σ.σ. είναι τα φάρμακα για την χοληστερόλη).

«Θα μπορεί λ.χ. να το παίρνει ως καθημερινή αγωγή όποιος διατρέχει εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος λόγω σοβαρού οικογενειακού ιστορικού, ή ακόμα και όποιος εκδηλώνει ύποπτα συμπτώματα δίχως ακόμα να έχει αρχίσει το έμφραγμα», εξήγησε ο καθηγητής Ράιλι.

Και πρόσθεσε πως ένα τέτοιου είδους φάρμακο θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε 10 χρόνια.


ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr