Κίνδυνος σπάνιου καρκίνου από τα εμφυτεύματα μαστού

Την προσοχή των γυναικών που θέλουν να βάλουν εμφυτεύματα μαστού εφιστούν Αυστραλοί ειδικοί, επισημαίνοντας ότι συσχετίζονται με μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Την προσοχή των γυναικών που θέλουν να βάλουν εμφυτεύματα μαστού εφιστούν Αυστραλοί ειδικοί, επισημαίνοντας ότι συσχετίζονται με μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Η συσχέτιση έγινε γνωστή από έκθεση της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, η οποία δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με αυτήν, από τον Ιανουάριο του 1997 έως τον Μάιο του 2010, 60 γυναίκες σε όλο τον κόσμο οι οποίες είχαν βάλει εμφυτεύματα μαστού (σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού), παρουσίασαν αναπλαστικό λέμφωμα από μεγάλα λεμφοκύτταρα (ALCL). Τέσσερις από τις γυναίκες είναι Αυστραλές.

Η FDA επισημαίνει ότι το αναπλαστικό λέμφωμα από μεγάλα λεμφοκύτταρα που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε όργανο, είναι ένα σπάνιο είδος μη-Χότζκιν λεμφώματος – ένας καρκίνος που αφορά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται ετησίως με αυτό 1 γυναίκα στις 500.000, αλλά ειδικά το αναπλαστικό λέμφωμα του μαστού είναι ακόμα πιο σπάνιο: ανιχνεύεται σε μόλις 3 γυναίκες στα 100 εκατομμύρια.

Όπως ανακοίνωσε η Αυστραλιανή Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS), επειδή η συχνότητα του καρκίνου αυτού είναι τόσο χαμηλή, δύσκολα θα αλλάξει μια γυναίκα γνώμη για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

«Εάν όμως εντοπίσει κάποια διόγκωση στο στήθος της μετά την επέμβαση, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως σε έναν γιατρό», τόνισε ο πρόεδρος της ASPS δρ Πήτερ Κέιλαν.

Από την πλευρά του, ο δρ Ίαν Όλβερ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Καρκίνου (CC) της Αυστραλίας, είπε πως μολονότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά σπάνιο καρκίνο, οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο.

Επιπλέον, όσες έχουν βάλει εμφυτεύματα, «πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τους μαστούς τους για τυχόν ανωμαλίες», πρόσθεσε. «Δεν θέλουμε να θορυβηθεί ο κόσμος, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτός ο σπάνιος τύπος λεμφώματος, που αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα, ανευρίσκεται με λίγο μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες με εμφυτεύματα μαστού».


Πηγή : Web Only