Υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη επηρεάζουν τη μνήμη στη μέση ηλικία

Η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με προβλήματα μνήμης και νοητικών ικανοτήτων στη μέση ηλικία, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με προβλήματα μνήμης και νοητικών ικανοτήτων στη μέση ηλικία, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 3.500 Βρετανών αντρών και 1.300 γυναικών μέσης ηλικίας 55 ετών.

Τρεις φορές σε μια δεκαετία, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ που μετρούσαν τις ικανότητες κρίσης, μνήμης, ευχέρειας και λεξιλογίου.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε Framingham σκορ κινδύνου, που λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, το κάπνισμα και την ύπαρξη διαβήτη για να προβλέψει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος εντός 10 ετών.

Όσοι είχα φτωχότερη υγεία όσον αφορά το καρδιαγγειακό εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε σχέση με όσους είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Για παράδειγμα, ένα σκορ 10% υψηλότερο, στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, συνδέθηκε με χαμηλότερο κατά 2,8% σκορ σε τεστ μνήμης για άντρες και 7,1% χαμηλότερο για γυναίκες.

Σε διάστημα χρόνου, όσοι είχαν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία είχαν επίσης πιο έντονη πτώση σε πνευματικές εργασίες, με εξαίρεση την κρίση στους άντρες και την ευχέρεια στις γυναίκες.

Η ερευνήτρια Sara Kaffashian, του INSERM, στο Παρίσι, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στη μέση ηλικία σχετίζεται με χαμηλότερη νοητική λειτουργικότητα, γενικά. Παρατήρησε επίσης σχέση μεταξύ των χαμηλών σκορ καρδιαγγειακής υγείας και νοητικής εξασθένησης σε διάστημα 10 ετών.

Ο Dr. Ralph Sacco, Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων, δήλωσε ότι αυξανόμενες ενδείξεις αποκαλύπτουν τη σημασία της καρδιαγγειακής υγείας στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ζωής. Εξήγησε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και η αδράνεια μπορούν να συμβάλλουν στη στένωση των μεγάλων αγγείων του οργανισμού αλλά και των μικρών του εγκεφάλου.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος και να στερήσουν τον εγκέφαλο από οξυγόνο, καθώς και να οδηγήσουν σε αλλαγές σε νοητικές ικανότητες, δήλωσε ο ερευνητής.

Αν και οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα δεν εμφάνιζαν Alzheimer, άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η υπέρταση, ο διαβήτης και η φτωχή υγεία του καρδιαγγειακού αποτελούν παράγοντα κινδύνου για Alzheimer και άνοια, πρόσθεσε.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου οδηγούσαν σε άνοια, αλλά τώρα γνωρίζουμε, είπε ο Sacco ότι μπορεί ενδεχομένως να έχουν επίδραση και στο Alzheimer.

Ωστόσο, τα καλά νέα, πρόσθεσε, είναι ότι οι μεσήλικες μπορούν να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την υγεία του καρδιαγγειακού, περιλαμβανομένων της σωστής διατροφής, της άσκησης, του ελέγχου του διαβήτη, και της λήψης των σωστών φαρμάκων για την υπέρταση. Θεωρεί ότι τα αισιόδοξα νέα είναι ότι με τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για το καρδιαγγειακό μπορεί κάποιος να μειώσει τη νοητική εξασθένηση.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο σε συνέδριο Νευρολογίας στη Χονολουλού.

ΠΗΓΗ:iatronet.gr