Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη αποκαλύπτουν ότι ανταποκρίνονται διαφορετικά στο κλάμα των νεογνών τους σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.
Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη αποκαλύπτουν ότι ανταποκρίνονται διαφορετικά στο κλάμα των νεογνών τους σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.
Η εγκεφαλική δραστηριότητα των γυναικών με κατάθλιψη ήταν ‘σιωπηλή’ σε σύγκριση με την ισχυρή δραστηριότητα των γυναικών που δεν έπασχαν από κατάθλιψη, ανακοίνωσαν ερευνητές.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι όταν ανταποκρίνονταν στον ήχο του κλάματος των νεογνών ο εγκέφαλος των γυναικών που δεν είχαν κατάθλιψη εμφάνιζε δραστηριότητα σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, ενώ στις μητέρες με κατάθλιψη δεν παρουσιάστηκε το ίδιο.
Ο εγκέφαλος των γυναικών που δεν έπασχαν από κατάθλιψη επίσης εμφάνισε δραστηριότητα σε αρκετές περιοχές που συνδέονταν στενά με την επεξεργασία της ανταμοιβής και της παρακίνησης.
Αυτό δείχνει ότι η ανταπόκριση των υγιών μητέρων ήταν σύμφωνη με το να επιθυμούν την προσέγγιση με τα νεογνά, δήλωσε η Heidemarie Laurent, του πανεπιστημίου του Wyoming. Στις μητέρες με κατάθλιψη απουσίαζε η συγκεκριμένη αντίδραση.
Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 22 γυναικών που ήταν για πρώτη φορά μητέρες και τα μωρά τους ήταν 18 μηνών.
'Οσες ανέφεραν μεγαλύτερη κατάθλιψη τη στιγμή της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας εμφάνιζαν μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν άκουγαν το κλάμα του μωρού ιδιαίτερα σε περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ικανότητα αξιολόγησης πληροφορίας, σχεδιασμού και ρύθμισης των αντιδράσεων σε πληροφορίες συναισθηματικού περιεχομένου.
Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται μια μητέρα στο κλάμα του μωρού της μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός παιδιού, δήλωσε η ερευνήτρια Jennifer C. Ablow, του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. Πρόσθεσε ότι ορισμένες μητέρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις συναισθηματικές απαιτήσεις των παιδιών τους. Η συναισθηματική ανταπόκριση της μητέρας απαιτεί το συντονισμό πολλών συστημάτων του εγκεφάλου, δήλωσε, και γυναίκες που μπορούν να επεξεργαστούν και να αντιδράσουν στο κλάμα έχουν περισσότερο ευαίσθητη σχέση με τα παιδιά τους, γεγονός που επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν τη δική τους ρύθμιση των συναισθηματικών ικανοτήτων.
Η Laurent δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν νέες εφαρμογές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στις μητέρες.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να ακολουθήσουν τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη και κατά το πρώτο έτος ζωής του παιδιού για να αποκομίσουν πληρέστερη εικόνα του πώς η ανταπόκριση του εγκεφάλου καθορίζει τη σχέση μητέρας-νεογνού σε μια σημαντική περίοδο για την ανάπτυξη του νεογνού.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Social Cognitive and Affective Neuroscience.’
ΠΗΓΗ:iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου