Η κατάχρηση αλκοόλ ίσως προκαλεί κολπική μαρμαρυγή

Νέα Υόρκη — Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ τακτικά, ίσως είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Νέα Υόρκη — Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ τακτικά, ίσως είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Σε ανάλυση 14 μελετών που έκανε η ομάδα του Ινστιτούτου Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τσουκουμπα στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τον Δρ Σατορου Κοντάμα, διαπιστώθηκε ότι όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με τα άτομα που πίνουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ.

Αν και ο ορισμός της «κατάχρησης» ποικίλει, στην συγκεκριμένη περίπτωση σήμαινε δύο τουλάχιστον ή και περισσότερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ή περισσότερα ημερησίως για τις γυναίκες. Σε ορισμένες έρευνες, η κατάχρηση ορίζεται στα τουλάχιστον έξι ποτά την ημέρα.

Ενώ είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ περιοδικά μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ επίσης προκαλεί πρόβλημα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή ανωμαλίας του καρδιακού παλμού και δεν είναι από μόνη της απειλητικής για την ζωή του ασθενή, αλλά οι πάσχοντες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης μπορεί να συντελέσει σε ταχυπαλμία, λιποθυμικό επεισόδιο, στηθάγχη ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Όταν συνδυάστηκαν τα αποτελέσματα και των 14 μελετών, όσοι έκαναν κατάχρηση αλκοόλ είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με όσους απείχαν του αλκοόλ ή όσοι ήταν περιστασιακοί χρήστες.

Συνολικά, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 8% για κάθε 10 επιπλέον γραμμάρια αλκοόλ που έπινε καθημερινά ο ασθενής.

Εφόσον η στεφανιαία νόσος είναι συχνότερη αιτία θανάτου από την κολπική μαρμαρυγή, η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ (έως και δύο ποτά την ημέρα) είναι μια καλή συνήθεια για την υγεία της καρδιάς.

Ένας καλύτερος τρόπος τεκμηρίωσης της σχέσης είναι με μελέτες που θα μετρούν τις συνήθειες κατανάλωσης του αλκοόλ, η παρακολούθηση των ασθενείς ώστε να καταγράφονται τα κρούσματα εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής.