Διατροφή στο σχολείο

Η επιστροφή στα θρανία μετά τις ολιγοήμερες διακοπές φαντάζει δύσκολη υπόθεση στο μυαλό των περισσότερων παιδιών.

Και πώς όχι άλλωστε, όταν οι ατέλειωτες ώρες ξεγνοιασιάς δίνουν τη θέση τους σε μια απαιτητική καθημερινότητα, όπου είναι να χωρέσει το σχολείο, το διάβασμα στο σπίτι, οι ξένες γλώσσες και οι όποιες αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν  πιο αποτελεσματικά το στρες της απότομης αυτής μετάβασης με όπλο τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή!

Εν αρχή ην… το πρωινό!

Το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά το νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά. Μάλιστα, έρευνες έχουν συσχετίσει τη λήψη ενός ισορροπημένου πρωινού με καλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης. Στον αντίποδα, τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό ή το αντικαθιστούν με ανθυγιεινά σνακ, κουράζονται ευκολότερα, έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης και αποδίδουν λιγότερο.

Ετοιμάστε τους…

ü  1 ποτήρι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο

ü  1 ποτήρι γάλα με δημητριακά πρωϊνού ολικής άλεσης και 1 φρούτο

ü  1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με τυρί μειωμένων λιπαρών και 1 αυγό

ü  1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων με 1 τοστ ολικής άλεσης με τυρί μειωμένων λιπαρών και γαλοπούλα

Προνοώντας για τον ανεφοδιασμό!

Το κολατσιό είναι απαραίτητο στη διάρκεια της ημέρας των μικρών μας φίλων, διότι τους ανεφοδιάζει με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, χρήσιμα για να ανταπεξέλθουν με αποτελεσματικότητα στις σχολικές και εξωσχολικές τους  υποχρεώσεις. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να παραλείπεται! Αδιαμφισβήτητα, το κολατσιό που ετοιμάζεται από το σπίτι υπερτερεί των επιλογών που είναι διαθέσιμες στα κυλικεία ή στους χώρους περιμετρικά του σχολείου!

Ετοιμάστε τους…

ü  1 σάντουιτς ολικής άλεσης με τυρί μειωμένων λιπαρών, γαλοπούλα, μαρούλι, ντομάτα και 1 φρούτο

ü  1 κομμάτι σπιτική πίτα και 1 κουτάκι φυσικό χυμό φρούτων

ü  2-3 μπισκότα πολυδημητριακών  και 1 κουτάκι φυσικό χυμό φρούτων

Μεσημεριανή πανδαισία!

Το μεσημεριανό γεύμα των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεΐνες, λιπαρά, λαχανικά) για να είναι ισορροπημένο και διατροφικά πλήρες. Ιδιαίτερη έμφαση είναι να δοθεί στις πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, στα «καλά» λιπαρά, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και στα λαχανικά, που προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξη, σε σημαντικές δόσεις!

Ετοιμάστε τους…

ü  Μπιφτέκι από άπαχο κιμά με ρύζι και  πολύχρωμη σαλάτα από ωμά λαχανικά και ελαιόλαδο.

ü  Λαδερό με λαχανικά εποχής το οποίο θα συνοδεύσετε με τυρί μειωμένων λιπαρών ή φέτα και 1-2 φέτες ψωμί

ü  Ζυμαρικά με σάλτσα και τριμμένο τυρί και πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο

ü  Ψάρι ψητό με πολύχρωμη σαλάτα από βραστά λαχανικά, πατάτες και ελαιόλαδο

Βραδινό, το ελαφρύ!

Το βραδινό είναι απαραίτητο για έναν ήσυχο και γαλήνιο ύπνο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να παραλείπεται. Προτείνεται οι επιλογές γι’ αυτό το γεύμα τις ημέρας να είναι ελαφριές και να περιλαμβάνουν όσο το δυνατό περισσότερες ομάδες τροφίμων με ιδιαίτερη έμφαση στα γαλακτοκομικά, τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά.

Ετοιμάστε τους…

ü  1 τοστ με άπαχο τυρί και γαλοπούλα και πολύχρωμη σαλάτα με ελαιόλαδο

ü  ½ μερίδα από το μεσημεριανό με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

ü  1 μερίδα χορτόσουπα ή κοτόσουπα  με 1 κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών και πολύχρωμη σαλάτα με ελαιόλαδο

ü  1 κεσεδάκι γιαούρτι μειωμένων λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης

Πέρα όμως από τη διατροφή, ιδιαίτερα σημαντική για τη διαχείριση του στρες των παιδιών αλλά και για την ‘καταπολέμηση’ της παιδικής παχυσαρκίας είναι και η σωματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών πρέπει να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά και να μην υπερβαίνουν τις 2 ώρες ημερησίως μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή  τα βιντεοπαιχνίδια.

www.nutrimed.gr