Επιδείνωση των συνδρόμων κόπωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται αύξηση των συνδρόμων κόπωσης με πλήθος παραγόντων να επηρεάζει την απόδοση καθενός στις καθημερινές λειτουργίες.

Η κόπωση χαρακτηρίζεται από πτώση των επιπέδων ενέργειας του σώματος, η οποία ενίοτε είναι τόσο σοβαρή που καθιστά αδύνατη την τέλεση καθημερινών συνήθων δραστηριοτήτων.

Η εξασφάλιση φυσιολογικής ενεργειακής εφεδρείας είναι μία σύνθετη ανθρώπινη λειτουργία που προϋποθέτει την ομαλή συνεργασία μιας ποικιλίας οργανικών συστημάτων. Ορμόνες της κυκλοφορίας, νευρωνικές συνδέσεις των ιστών με τον εγκέφαλο συνεργάζονται αρμονικά για να ρυθμιστεί η ομαλή λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, των μιτοχονδρίων. Η τροφοδοσία των μιτοχονδρίων με επαρκές οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, για να γίνουν οι καύσεις και να παραχθεί τριφωσφορική αδενοσίνη ATP, είναι ζωτική για την λειτουργία τους. Η επάρκεια του ύπνου και η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των απεκκριτικών οργάνων είναι σημαντικά για την εξουδετέρωση των τοξινών και παραπροϊόντων της καύσης που παράγουν τα μιτοχόνδρια κατά την λειτουργία τους. Ως καταληκτικό σημείο του κύκλου της ροής ενέργειας στον άνθρωπο, το μυϊκό σύστημα και τα νευρικά κύτταρα πρέπει να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις εντολές του εγκεφάλου για κίνηση ή διανοητική συγκέντρωση.

Συχνοί παράγοντες που προκαλούν κόπωση είναι οι κοινές ιώσεις, το stress, τα πολύωρα ταξίδια ιδιαίτερα μεταξύ χωρών με διαφορά ώρας, οι περίοδοι ανεπαρκούς ύπνου. Νοσήματα όπως η αναιμία, οι ορμονικές διαταραχές, οι χρόνιες φλεγμονές, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τα ψυχιατρικά σύνδρομα, η ινομυαλγία, οι ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων, οι αλλοιώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, οι αναπνευστικές παθήσεις, η υπερκόπωση, διαταράσσουν ένα ή περισσότερα σημεία του κύκλου της ροής της ενέργειας  στον άνθρωπο.

Σύνδρομα Κόπωσης και που οφείλεται η επιδείνωση τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Ορισμένοι πάσχοντες επιδεινώνονται κατά του καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συνήθως έχει ως αίτια:

  1. Την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω της εφίδρωσης λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και τη συχνή εμφάνιση υπότασης. Η παροχή αίματος και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την επιτέλεση βιοχημικών αντιδράσεων στο κύτταρο μειώνονται, τα επίπεδα ενέργειας ελαττώνονται και η κόπωση επιδεινώνεται.
  2. Στις απότομες αυξομειώσεις βάρους και τις απισχναντικές δίαιτες οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς κατά το καλοκαίρι. Υπό την πίεση της ανάδειξης μιας ικανοποιητικής εικόνας σώματος, η έκθεση του οποίου είναι αυξημένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μειώνεται απότομα η παροχή ουσιωδών θρεπτικών ουσιών, αναπτύσσεται κέτωση και το κυτταρικό περιβάλλον αναγκάζεται συχνά να προσαρμοστεί ακαριαία σε ραγδαία μεταβολή του μικροπεριβάλλοντος με αποτέλεσμα τη μεταβολική κόπωση.
  3. Οι διακοπές και οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον συνδέονται με αυξημένο stress προσαρμογής στα ευαίσθητα άτομα που οδηγεί σε αυξημένη κόπωση. Η δραστική αλλαγή του ωραρίου του ύπνου, η υπερβολική πόση αλκοόλ, όταν υιοθετούνται ακραίες συμπεριφορές κατά την διασκέδαση συχνά επιδεινώνουν την κατάσταση.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.