Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

Σχετικά

  • Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
  • Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
  • Στις μέρες μας τουλάχιστον 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, όπως είναι ο πλήρης επιστημονικός όρος της ασθένειας.

Τι είναι ο σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και καθιστά τα κύτταρα ικανά να προσλαμβάνουν γλυκόζη από το αίμα και να τη χρησιμοποιούν για ενέργεια. Η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης, δράσης της ινσουλίνης ή και των δύο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Yπάρχουν δύο βασικές μορφές διαβήτη:

Ο διαβήτης τύπου 1: τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 παράγουν πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη και χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να επιβιώσουν. Είναι ο συχνότερος τύπος σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Ο διαβήτης τύπου 2: τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη με αποτελεσματικό τρόπο. Μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους μόνο με μέτρα που αφορούν στον τρόπο ζωής. Συχνά απαιτούνται από του στόματος φάρμακα και σπανιότερα ινσουλίνη.

Και οι δύο τύποι διαβήτη είναι εξίσου σοβαροί. Ένας τρίτος τύπος εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως υποχωρεί με το πέρας της.

Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη η θεραπεία του διαβήτη, οι διαθέσιμες μέθοδοι διαχείρισης της νόσου βοηθούν τους ασθενείς να ζήσουν μία καλή ζωή αποδεσμευμένη από τις επιπλοκές της νόσου. Η καλή ρύθμιση του διαβήτη, συνεπάγεται καλό γλυκαιμικό έλεγχο και αυτός με τη σειρά του διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά εύρη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συνδυασμό των παρακάτω, τα οποία λειτουργούν και ως στρατηγικές πρόληψης της νόσου:

Φυσική Δραστηριότητα: τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα (γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία, χορός) στις περισσότερες αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Σωματικό βάρος: η απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους βελτιώνει την ινσουλινοαντίσταση, τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, τα επίπεδα λιπιδίων και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Είναι σημαντική η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Σωστή διατροφή: αποφυγή τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα και κορεσμένα λίπη και περιορισμός της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ

Διακοπή καπνίσματος: το κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση επιπλοκών στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Έλεγχος για επιπλοκές: Η παρακολούθηση και η έγκαιρη διαπίστωση των επιπλοκών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τον τακτικό έλεγχο της υγείας των ποδιών και των ματιών, της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων γλυκόζης και των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών και νεφρικών νοσημάτων.