Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

Οσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι συχνά μεταξύ των ηλικιωμένων.

-Η κατάθλιψη επηρεάζει το 7 % των ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν επίμονη θλίψη, χαμηλή ενέργεια και δυσκολία λειτουργίας. Σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στην αυτοκτονία.

-Η άνοια επηρεάζει το 5 % των ηλικιωμένων παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα της άνοιας περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, σύγχυση και αλλαγές στη συμπεριφορά.

Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια του εγκεφάλου στα σοβαρά που επηρεάζουν τις ζωές των προσβεβλημένων ατόμων, τις οικογένειές τους και τους φροντιστές.

Πολλά από αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας περνούν απαρατήρητα και χωρίς θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να ζητήσουν βοήθεια.

-Η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών επηρεάζει το 1% των ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο.

Οι κίνδυνοι των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται σε κίνδυνο για κοινωνική απομόνωση και έχουν οικονομικές δυσκολίες και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Οι χρόνιες σωματικές ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνές και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών προβλημάτων μεταξύ των ηλικιωμένων.

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επιπλέον,  κινδυνεύουν από παραμέληση και κακομεταχείριση.

Συμβουλές για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας για καλή ψυχική υγεία

  • Παραμείνετε σωματικά και ψυχικά ενεργοί
  • Διατηρήστε τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας
  • Να αυτοεξυπηρετείστε και αν χρειαστεί ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας
  • Συζητήστε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε ανησυχίες που έχετε σχετικά με την ψυχική σας υγεία
  • Να θυμάστε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι θεραπεύσιμα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, αλλά υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στ διαχείριση της νόσου. Οι άνθρωποι με άνοια μπορεί να ζήσουν πολλά χρόνια με μια καλή ποιότητα ζωής .

Συμβουλές για όλους

  • Να σέβεστε τους ηλικιωμένους και να διατηρείτε τις σχέσεις μαζί τους
  • Αν παρατηρήσετε ψυχικές διαταραχές στους ηλικιωμένους που γνωρίζετε, να τους ενθαρρύνετε να αναζητήσουν βοήθεια.