Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (2014) είναι αφιερωμένη στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές (φορείς λοιμογόνου παράγοντα), όπως κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια, κοριοί κ.ά.
Ως το πλέον θανατηφόρο νόσημα που μεταδίδεται με διαβιβαστές παγκοσμίως έχει αναγνωριστεί η ελονοσία, η οποία μόνο το 2010, προκάλεσε κατ’ εκτίμηση 660.000 θανάτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν σε παιδιά από την Αφρική. Το νόσημα με την ταχύτερη εξάπλωση στον κόσμο είναι ο δάγκειος πυρετός.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου καταγράφονται κάθε χρόνο στην χώρα μας από το 2010. Η ελονοσία έχει αναδυθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με την επανεμφάνιση κρουσμάτων, κάθε έτος από το 2009 και μετά.
Η ελονοσία, άλλο ένα νόσημα που μεταδίδεται με διαβιβαστές, έχει αναδυθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με την επανεμφάνιση εγχώριων κρουσμάτων, κάθε έτος, από το 2009 και μετά.
Όσον αφορά σε άλλα επιτηρούμενα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές στην Ελλάδα:
Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν και άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές στην Ελλάδα είτε με τσιμπούρια (π.χ. ρικετσιώσεις) είτε με κουνούπια (π.χ. διροφιλαρίαση), τα οποία δεν επιτηρούνται και ως εκ τούτου για τα νοσήματα αυτά δεν υπάρχουν διαχρονικά επιδημιολογικά δεδομένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων ατομικής προστασίας από τους διαβιβαστές (κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια) σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπως:
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου