Αν ανακαλύψετε την αιτία και το είδος του βήχα που σας ταλαιπωρεί, θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για την επιτυχή αντιμετώπιση του. Μάθετε που μπορεί να οφείλεται και τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση
Ο ξηρός βήχας ερεθίζει τον λαιμό και γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικός τη νύχτα. Έχει συνήθως αλλεργικά αίτια ή είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας φαρυγγίτιδας ή μία λαρυγγίτιδας.
Φτιάξτε κάποιο αφέψημα από τσάι, τίλιο ή χαμομήλι και προσθέστε μέλι ή ζάχαρη, ώστε να μαλακώσει ο βήχας.
Εναλλακτικά δοκιμάστε μέλι σε ένα κουταλάκι του γλυκού, διαλυμένο στον χυμό μισού λεμονιού.
Χρησιμοποιήστε κάποια καραμέλα για το βήχα με φυσική σύσταση π.χ. με θυμάρι.
Στα φαρμακεία κυκλοφορούν και πολλά αντιβηχικά σιρόπια που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Πριν πάρετε όμως κάποιο καλό θα ήταν να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας. Επίσης επισκεφτείτε το γιατρό σας αν επιμένει.
Ο βήχας είναι παραγωγικός όταν συνοδεύεται από παραγωγή βλέννας. Όταν τα πτύελα είναι λευκά ενδεχομένως ο βήχας να οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα, βρογχίτιδα ή ιγμορίτιδα, ενώ όταν είναι πράσινα ή κίτρινα οφείλεται συνήθως σε κάποιο μικρόβιο στο αναπνευστικό σύστημα.
Τα αποχρεμπτικά σιρόπια διευκολύνουν την απόχρεμψη και ανακουφίζουν από το βήχα.
Στην περίπτωση που ο βήχας είναι παραγωγικός δεν πρέπει να λαμβάνουμε συνήθως αντιβηχικά γιατί με αυτόν τον τρόπο εμποδίζουμε την απομάκρυνση των πτυέλων. Στα φαρμακεία ωστόσο υπάρχουν αποχρεμπτικά σιρόπια που διευκολύνουν την απόχρεμψη και ανακουφίζουν από το βήχα αυτής της μορφής. Η αυξημένη πρόσληψη υγρών διευκολύνει επίσης στη ρευστοποίηση και απομάκρυνση της βλέννας.
Ο χρόνιος βήχας οφείλεται σε χρόνια βρογχίτιδα, μια κατάσταση που επιδεινώνει το κάπνισμα. Η αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας γίνεται με βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, που διευκολύνουν την αποβολή των πτυέλων.
Ο χρόνιος βήχας είναι συχνά ένα από τα συμπτώματα του άσθματος. Πρόκειται για έναν παροξυσμικό βήχα, που εκδηλώνεται όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο παράγοντα όπως η γύρη. Αντιμετωπίζεται με βρογχοδιασταλτικά και αντιαλλεργικά φάρμακα. Ακόμη ο χρόνιος βήχας μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες όπως η βρογχεκτασία, μια κατάσταση που μπορεί να συνοδεύεται και από συμπτώματα όπως πυρετό, αίσθηση δυσφορίας κτλ.
Σε κάθε περίπτωση ο βήχας που επιμένει απαιτεί έλεγχο από τον γιατρό ώστε να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
Όπως φανερώνει και η ονομασία του οφείλεται στο τσιγάρο και συχνά είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα για τους καπνιστές. Συνήθως και αυτός συνοδεύεται από πτύελα, εκδηλώνεται συχνότερα ή είναι πιο έντονος το πρωί. Συνήθως ο τσιγαρόβηχας δεν είναι ανησυχητικός και υποχωρεί με τη διακοπή του καπνίσματος.
Και στην περίπτωση του τσιγαρόβηχα δεν πρέπει να λαμβάνουμε αντιβηχικά, επειδή καταστέλλουν το βήχα, και έτσι οι βλέννες παραμένουν στους πνεύμονες. Επειδή οι περισσότεροι καπνιστές πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό (πνευμονολόγο), καθώς μπορεί να χρειαστείτε φαρμακευτική αγωγή με βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να είναι η αιτία ενός επίμονου βήχα. Στην περίπτωση αυτή τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο ερεθίζοντάς τον και προκαλώντας το αντανακλαστικό του βήχα. Αν υποφέρετε από τη συγκεκριμένη νόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε το φαγητό πριν πέσετε για ύπνο (αφήνετε να περάσουν τουλάχιστον 2-3 ώρες), και να μην τρώτε πολύ λιπαρά ή βαριά γεύματα το βράδυ.
Αν ο βήχας επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε, ίσως φταίει το στομάχι.
Επίσης θα σας βοηθήσει αν κοιμάστε με το κεφάλι σας να βρίσκεται λίγο ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα π.χ. ανασηκώνοντας ελαφρώς με τακάκια το πάνω μέρος του κρεβατιού σας ή χρησιμοποιώντας διπλό μαξιλάρι.
pathfinder.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου