Το 2013 μπορεί να ήταν κατά κοινή ομολογία μια δύσκολη χρονιά, ευτυχώς, όμως, στον τομέα της υγείας, υπήρξαν πολλές, ευχάριστες και ελπιδοφόρες εξελίξεις.
Το 2013 μπορεί να ήταν κατά κοινή ομολογία μια δύσκολη χρονιά, ευτυχώς, όμως, είχε και τη φωτεινή της πλευρά. Στον τομέα της υγείας, υπήρξαν πολλές, ευχάριστες και ελπιδοφόρες εξελίξεις, που πρόκειται να βελτιώσουν τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας. Ας δούμε συνοπτικά μερικές από τις πιο σημαντικές.
Μια νέα τεχνητή καρδιά, που μπορεί να λειτουργεί συνεχόμενα έως και 4 χρόνια, σχεδίασαν οι ειδικοί. Η καρδιά εμφυτεύτηκε για πρώτη φορά σε νοσοκομείο στο Παρίσι, σε έναν Γάλλο 70 ετών που είχε καρδιακή ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο.
Η τεχνητή καρδιά λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με την ανθρώπινη καρδιά προωθώντας το αίμα στον οργανισμό του ασθενούς. Διαθέτει μάλιστα αισθητήρες ώστε να προσαρμόζει τους χτύπους της ανάλογα με τις δραστηριότητες του ατόμου στο οποίο έχει μεταμοσχευτεί.
Η εταιρεία που κατασκεύασε την τεχνητή καρδιά υποστηρίζει ότι η βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ασθενείς ετησίως, διασφαλίζοντάς τους ποιοτική ζωή. Ο κίνδυνος μάλιστα απόρριψης του οργάνου από τον οργανισμό είναι ελάχιστος.
Η χορήγηση βλαστικών κυττάρων στα οποία είχε εισαχθεί ανθρώπινο γονίδιο θεράπευσε σκύλους με αιμοφιλία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας, δύο από τους τρεις σκύλους που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στην επιθεώρηση Nature Communications.
Η αιμοφιλία αποτελεί μια πάθηση κατά την οποία δεν είναι εφικτή πήξη του αίματος έπειτα από τραυματισμούς με αποτέλεσμα ο ασθενής να κινδυνεύει από αιμορραγίες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι οι δοκιμές πρέπει να συνεχιστούν ώστε να διασφαλιστέι ότι η εισαγωγή του γονιδίου δεν επηρεάζει άλλα γονίδια και δεν προκαλεί καρκίνο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλες πειραματικές γονιδιακές θεραπείες.
Η πρεσβυωπία μπορεί να διορθωθεί μόνιμα με την εμφύτευση στο μάτι ενός μικροσκοπικού ενδοκερατοειδικού δακτυλίου που διορθώνει την κοντινή όραση και την όραση σε ενδιάμεσες αποστάσεις. Μάλιστα ο δακτύλιος αυτός δεν επηρεάζει την μακρινή όραση.
Η νέα μέθοδος έχει άμεσα αποτελέσματα, και βελτιώνει θεαματικά την όραση του ασθενούς. Η επέμβαση είναι σύντομη και δεν απαιτεί νοσηλεία, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες την επόμενη ημέρα.
Η βελτίωση στην όραση είναι αισθητή από την πρώτη ημέρα, ενώ συνεχίζει να βελτιώνεται έως και 90 ημέρες από την επέμβαση. Η διαδικασία εμφύτευσης του δακτυλίου είναι απλή και σύντομη. Όταν τοποθετηθεί στον κερατοειδή εμποδίζει τις μη εστιασμένες ακτίνες του φωτός και επιτρέπει μόνο στις εστιασμένες ακτίνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ενισχύοντας έτσι το βάθος πεδίου και προσφέρονας καλύτερη ποιότητα όρασης.
Ο δακτύλιος KAMRA έχει εμφυτευτεί μέχρι τώρα σε χιλιάδες ασθενείς στο εξωτερικό.
Η μέθοδος παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής στο Άμστερνταμ.
Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου σύμφωνα με αφιέρωμα του περιοδικού science άλλαξε τον τρόπο σκέψης των ερευνητών για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος.
Οι ειδικοί παρουσίασαν 3 θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα οι οποίες βασίζονταν σε παλαιότερα επιστημονικά ευρήματα. Ο πρώτος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου βασίζεται στην πρωτεΐνη CTLA-4, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των T-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και αναχαιτίζει τη δράση τους.
Η δεύτερη αφορά το μόριο PD-1, που και αυτό θεωρείται ότι αναστέλλει τη δράση των Τ-κυττάρων και σύμφωνα με παλιότερη μελέτη ένα αντίσωμα του PD-1 συρρικνώνει τους καρκινικούς όγκους.
Τέλος μια τρίτη προσέγγιση στοχεύει στην απομόνωση Τ-κυττάρων από τον οργανισμό του πάσχοντος, τον εμπλουτισμό τους με επιπλέον γονίδια και έπειτα την επανατοποθέτηση τους στον ασθενή. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών η μέθοδος αυτή μπορεί να καταπολεμήσει τη λευχαιμία σε ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες για να καταλάβουν τώρα για ποιο λόγο η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου είναι αποτελεσματική σε ένα ποσοστό των ασθενών και όχι σε όλους.
Περισσότερα από 76.000 άτομα αναπτύσσουν μελάνωμα μόνο στην Αμερική. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Μια νέα φορητή συσκευή χρησιμοποιεί την τεχνολογία απεικόνισης που αναπτύχθηκε από τον στρατό για την καθοδήγηση των πυραύλων στην μη επεμβατική ανάλυση των κρεατοελιών και των ύποπτων περιοχών του δέρματος.
Δέκα διαφορετικά μήκη κύματος φωτός διαπερνούν το δέρμα, ενώ το λογισμικό ενός υπολογιστή συγκρίνει τα ευρήματα με 10.000 αρχειοθετημένες εικόνες μελανώματος και άλλων καρκίνων του δέρματος. Σε μια κλινική δοκιμή 1300 ασθενών, η συσκευή είχε αναγνωρίσει σωστά το 98 % των μελανωμάτων.
Μια νέα εξελιγμένη τεχνική προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος εντοπίζοντας τις αθηρωματικές πλάκες που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση.
Διαγνωστική τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου βασίζεται στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ-CT) με την βοήθεια της οποίας οι ειδικοί έχουν τη δυνατότηα να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις περιοχές υψηλού κινδύνου του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η συγκεκριμένη μέθοδος μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκινικών όγκων, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να δοκιμαστεί σε περισσότερους καρδιοπαθείς προτού αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως.
Η νέα τεχνική φιλοδοξεί να αποκαλύψει ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν, χωρίς να το γνωρίζουν.
Η τομογραφία με τη βοήθεια μιας ραδιενεργής ουσίας, ανιχνεύει τις δυνητικά επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες που φράζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά.
Οι πρώτες δοκιμές είναι ενθαρρυντικές αφού οι ειδικοί κατάφεραν να πετύχουν τον εντοπισμό της αθηρωματικής πλάκας που είχε προκαλέσει τη θρόμβωση και το ισχαιμικό επεισόδιο σε 37 από 40 ασθενείς που είχαν πρόσφατα υποστεί έμφραγμα.
pathfinder.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου