«Ασπίδα» στη νόσο του Πάρκινσον ο καφές

Προστατευτική δράση φαίνεται πως έχει η μέτρια κατανάλωση του ροφήματος

Ο καφές, είτε κρύος, είτε ζεστός είναι από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα ροφήματα σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί η θετική του επίδραση σε διάφορες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ νεότερα δεδομένα έρχονται τώρα να ενισχύσουν την προστατευτική του δράση απέναντι και στη νόσο του Πάρκινσον!

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία νευροεκφυλιστική διαταραχή και χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση της κινητικής λειτουργίας, τρέμουλο, μυϊκή ακαμψία, διαταραχές στη βάδιση και ορθοστατική δυσλειτουργία. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κατάλληλη θεραπεία για να προλάβει ή να επιβραδύνει την πορεία αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Έτσι, ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα νέα που μας έρχονται από ολοένα και περισσότερες πειραματικές και επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες εστιάζουν στην προστατευτική δράση του καφέ έναντι της νόσου αυτής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα μίας μεγάλης μετα-ανάλυσης, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, φαίνεται ότι η κατανάλωση 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ποσοστό 28%. Ακόμα, φάνηκε ότι με κάθε αύξηση της τάξης των 200 mg καφεΐνης/ημέρα, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου σε ποσοστό 17%. Σημαντικά δεδομένα έρχονται και από 2 πειραματικές μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με τα νευροπροστατευτικά οφέλη του καφέ σε ηλικιωμένα άτομα και στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. 

Αναλυτικότερα, στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον USDA (United States Department of Agriculture) και το πανεπιστήμιο Tufts, φάνηκε ότι η κατανάλωση καφέ σε μέτριες ποσότητες (περίπου 2 έως 3 φλιτζάνια ημερησίως) μπορεί να μειώσει την εμφάνιση κινητικών και γνωστικών δυσλειτουργιών που επέρχονται με τη γήρανση σε πειραματόζωα. 

Στη δεύτερη πειραματική μελέτη που μας έρχεται από την Αμερική, φάνηκε ότι το ΕΗΤ, ένα άλλο συστατικό του καφέ, προστατεύει από την τοξικότητα μίας ουσίας, η οποία θεωρείται ότι προσβάλλει νευρώνες που εμπλέκονται στη νόσο Πάρκινσον. Ακόμη, το εν λόγω συστατικό φάνηκε να έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση σε περιοχές του εγκεφάλου που παρουσιάζουν νευροφλεγμονές στη νόσο του Πάρκινσον, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η ισχυρή του αντιοξειδωτική δράση.

Είναι γεγονός ότι, η καφεΐνη, ως βασικό συστατικό του καφέ, έχει καταφέρει να κεντρίσει το ερευνητικό ενδιαφέρον, ωστόσο, μένει να εξακριβωθεί αν αυτή η προστατευτική δράση οφείλεται αποκλειστικά στην καφεΐνη ή στις πολυφαινόλες και σε άλλα βιοδραστικά συστατικά του καφέ, τα οποία μπορεί να δρουν είτε μόνα τους, είτε συνεργιστικά.

Όπως και να’ χει, τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια/ ημέρα) φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον είτε αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην καφεΐνη, είτε σε κάποιο άλλο συστατικό του αγαπημένου μας ροφήματος!

nutrimed.gr