Η αυξημένη χοληστερίνη «δείχνει» το Αλτσχάιμερ

Νέες ενδείξεις ότι η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα αποτελεί «δείκτη» του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν επιστήμονες.

Νέες ενδείξεις ότι η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα αποτελεί «δείκτη» του κινδύνου εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCD).

Οι επιστήμονες εξέτασαν 74 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών, οι οποίοι είχαν φυσιολογική έως μετρίως διαταραγμένη νοητική λειτουργία.
Όλοι υποβλήθηκαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (το γνωστό μας PET), με τη χορήγηση μίας σκιαγραφικής ουσίας που ενώνεται με τις συσσωρεύσεις βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.

Η συσσωρευμένη βήτα-αμυλοειδής πρωτεΐνη μπορεί χρόνια αργότερα να δημιουργήσει «πλάκες», οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικό «σημάδι» της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε αιματολογικές εξετάσεις, για να μετρηθούν τα επίπεδα της ολικής, της «καλής» (HDL) και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Neurology», όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα των εθελοντών και όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, τόσο περισσότερη συσσωρευμένη βήτα-αμυλοειδή είχαν στον εγκέφαλό τους.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι ειδικοί στην άνοια έχουν δίκιο όταν λένε πως «ό,τι αρρωσταίνει την καρδιά, αρρωσταίνει και το μυαλό», αφού η αυξημένη LDLκαι η χαμηλή HDL θεωρούνται ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιοπάθειας.

Η LDL χοληστερόλη αποκαλείται «κακή» και θεωρείται επιβλαβής, επειδή είναι υπεύθυνη για τη στένωση των αρτηριών, ενώ η HDL είναι η «καλή» και καρδιοπροστατευτική, επειδή απομακρύνει την LDL από τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα παθολογικά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί απ’ ευθείας να προκαλούν τα υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς που συμμετέχουν στην ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ, με τον ίδιο τρόπο που προκαλούν καρδιοπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Μπρους Ρηντ, καθηγητής Νευρολογίας και αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Νόσου Αλτσχάιμερ του UCD.

Και πρόσθεσε: «Υποδηλώνουν ακόμα ότι η θεραπεία της χοληστερόλης πρέπει να συνεχίζεται στα άτομα που αρχίζουν να εμφανίζουν απώλεια μνήμης, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ανησυχίες για την καρδιαγγειακή υγεία τους ή όχι.»

Ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλοί σημερινοί 70άρηδες έχουν ακόμα πολλά χρόνια να ζήσουν - και όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη μας αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως ό,τι κάνουμε σήμερα, μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας πολλά χρόνια αργότερα.

tanea.gr