Οι περιβαλλοντικές τοξίνες επηρεάζουν την καρδιά των εμβρύων

Η έκθεση της εγκύου σε τοξίνες ευθύνεται για την ανάπτυξη συγγενών ανωμαλιών στα παιδιά

Η υγεία της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει φυσικά και την υγεία του μωρού της. Νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στις «Επιστημονικές Συνεδρίες» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τη φετινή χρονιά, έρχεται να μας το επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά, καθώς υποστηρίζει ότι η έκθεση της εγκύου σε μείγματα περιβαλλοντικών τοξινών συνδέεται με την εμφάνιση συγγενών καρδιακών ανωμαλιών στα παιδιά τους.

Οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς εμφανίζονται όταν η καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία κοντά σε αυτήν δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά πριν από τη γέννηση. Το «ελάττωμα» αυτό μπορεί να οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία παραμένει άγνωστη.

«Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, διαφαίνεται ότι κάποιες εκπομπές χημικών ουσιών, κυρίως βιομηχανικές, μπορεί να συνδέονται με καρδιακές ανωμαλίες, οι οποίες αναπτύσσονται όταν ακόμα η καρδιά σχηματίζεται στη μήτρα της μητέρας», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Deliwe Ngwezi, ειδικός στην παιδιατρική καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο της Alberta.

Η καναδική μελέτη βασίστηκε σε περιστατικά συγγενών ανωμαλιών της καρδιάς, που διαγνώστηκαν στο διάστημα μεταξύ 2004 και 2011 και τις χημικές εκπομπές που κατέγραψε καναδικό οργανισμός.

vita.gr