Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών
Το 25% των ενηλίκων που έχουν βήχα, κρυολόγημα, γρίπη ή πονόλαιμο επισκέπτονται το γιατρό τους και το 50% αυτών ζητά λανθασμένα να τους χορηγηθεί αντιβίωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα ενάντια στα αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου).
Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 1.700 άτομα, στην Αγγλία, τα οποία και ρωτήθηκαν για τη γνώμη τους σχετικά με τη λήψη των αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου.
Το 25% των ατόμων που απάντησαν δήλωσαν ότι πίστευαν ότι τα αντιβιοτικά λειτουργούν αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις βήχα, πονόλαιμου και κρυολογήματος. Ωστόσο, το 70% των ερωτηθέντων αναγνώρισε ότι η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό αναγνώρισε ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να επηρεάσει αυτούς και την οικογένειά τους μελλοντικά.
Τα ίδια δυστυχώς ποσοστά περίπου, ισχύουν και για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Στάθη Σκληρό, γενικό γιατρό και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. «Η χώρα μας είναι σήμερα πρώτη στην Ε.Ε. στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, ενώ την ίδια ώρα, ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φαινόμενο του 'τέλους των αντιβιοτικών'», σημειώνει.
Τα αντιβιοτικά, όπως όλη η ιατρική κοινότητα επισημαίνει, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς. «Από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει ο πάσχων σε αντιβίωση», υπογραμμίζει ο κ.Σκληρός.
Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πονόλαιμου αρκεί είτε μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά προϊόντα σε μορφή παστίλιας , που περιέχουν αντιμικροβιακά/αντισηπτικά συστατικά, ή αν υπάρχει φλεγμονή ένα αντιφλεγμονώδες πάλι σε παστίλια που καταπραΰνουν τον λαιμό.
Τα προιόντα αυτά καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα ιών (όπως τον ιό της γρίπης Α, τον RSV, τον SARS-CoV5 κα) και βακτηρίων και δεν περιέχουν αντιβιοτικό.
Αντίθετα τα σκευάσματα για το λαιμό που περιέχουν αντιβιοτικά (όπως bacitracin, tyrothricin) είναι αναποτελεσματικά στο να αντιμετωπίσουν τον πόνο και τη φλεγμονή του πονόλαιμου, γιατί τα συμπτώματα αυτά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιογενούς αιτιολογίας. Επιπλέον, ευνοούν την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.
Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο.
Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι αφού αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά, και αυτό είναι λάθος. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια. Τους χειμερινούς μήνες ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Συχνά επίσης, τα αντιβιοτικά χορηγούνται ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή, πράγμα που είναι επίσης λάθος: τα αντιβιοτικά δεν προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη.
Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού για τη σωστή και ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μας δίνει 10 σημαντικές συμβουλές:
health.in.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου