Κύστη κόκκυγος: Πώς θα καθίσετε (ξανά) καλά

Έχετε έντονο πόνο στην περιοχή του κόκκυγα; Διαβάστε πώς θα ανακουφιστείτε και πότε χρειάζεται επέμβαση.

Που οφείλεται;

Συνήθως για τη δημιουργία της ευθύνονται οι τρίχες, που συλλέγονται στη μεσογλουτιαία πτυχή και έπειτα εισχωρούν στους σμηγματογόνους αδένες της περιοχής του κόκκυγα. Ο οξύς πόνος στην περιοχή είναι συνήθως ένα από τα βασικά συμπτώματα της κύστης.

Τι να κάνετε

Αποφεύγετε να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα για να μην επιδεινώνετε τον πόνο. Όποτε είναι δυνατόν, να ξαπλώνετε γιατί έτσι μειώνεται η πίεση στην περιοχή του κόκκυγα. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρι για να κάθεστε για να μην πονάτε.

Πάρτε, αφού ρωτήσετε το γιατρό, κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως είναι η ιβουπροφαίνη που θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Χρησιμοποιήστε πάγο για να μειώσετε τη φλεγμονή στον κόκκυγα. Να είστε προσεκτικοί με τον πάγο και μην τον αφήσετε περισσότερο από μερικά λεπτά, καθώς μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα. Τυλίξτε τον πρώτα σε ένα καθαρό πανί ώστε να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα.

Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι έχετε κύστη κόκκυγος, μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση. Όσο πιο νωρίς γίνει η επέμβαση, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα και για σας, αλλά και για το γιατρό. Η επέμβαση είναι αναγκαία για να σας ανακουφίσει από τον πόνο, αν το πρόβλημα έχει υποτροπιάσει και υπάρχει οξεία φλεγμονή.

Μπορεί να εμφανιστεί ξανά;

Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις. Η υποτροπή συχνά οφείλεται είτε σε μη ολοκληρωτική αφαίρεση της κύστης είτε σε ελλιπή μετεγχειρητική φροντίδα, και να μην γίνει σωστά η επούλωση. Επίσης αν κάποιος είναι δασύτριχος ή έχει παχείς γλουτούς, είναι πιθανό να εμφανίσει ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον κύστη κόκκυγος.

PATHFINDER