Μάθετε πού στοχεύει αρχικά ο ιός
Νέα έρευνα σε ποντίκια τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκαλύπτει έναν τρόπο δράσης του ιού που μάλλον εξηγεί γιατί είναι τόσο ισχυρός.
Ο ιός της γρίπης λοιπόν στοχεύει αρχικά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν την ικανότητα να τον αφοπλίσουν, σύμφωνα με την έρευνα. Τα κύτταρα αυτά, γνωστά ως β κύτταρα μνήμης παράγουν αντισώματα που προσδένονται στον ιό και τον εξουδετερώνουν. Η βάση αυτών των κυττάρων είναι στους πνεύμονες όπου παρέχουν κάλυψη στον οργανισμό ενάντια σε μια πιθανή επανέκθεση στον ιό.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοιατρικής Έρευνας Whitehead ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα πρώτα θύματα του ιού της γρίπης είναι τα β κύτταρα μνήμης. Με τον τρόπο αυτό ο ιός εξαπλώνεται ευκολότερα.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές ο ιός στοχεύει τα β κύτταρα μνήμης στους πνεύμονες γεγονός που επιτρέπει την νικηφόρο εισβολή του, ακόμη και αν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ξαναέρθει αντιμέτωπο με τον ιό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι και άλλοι ιοί χρησιμοποιούν παρόμοιο τρόπο εισβολής στον οργανισμό, εξουδετερώνοντας τα β κύτταρα μνήμης.
«Πρόκειται για μια έρευνα που θα βοηθήσει στον ορθολογικό σχεδιασμό εμβολίων για την εποχική γρίπη» δήλωσε Joseph Ashour εκ των συγγραφέων της έρευνας.
Παράλληλα ευρωπαίοι ερευνητές βρίσκονται στην αναζήτηση ενός δραστικού εμβολίου κατά της γρίπης που θα μπορούσε να παρέχει προστασία ενάντια σε κάθε τύπο του ιού, καταργώντας έτσι την ανάγκη των εποχικών εμβολιασμών.
Τα πρώτα αποτελέσματα μικρών κλινικών δοκιμών θεωρούνται αισιόδοξα και σύμφωνα με τον βασικό ερευνητή καθηγητή John Oxford, η ομάδα του είναι «πολύ ενθουσιασμένη» για τις προοπτικές του εμβολίου.
Το υπό μελέτη εμβόλιο δρα επιτιθέμενο σε πρωτεΐνες που κρύβονται εντός του ιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές εάν φανεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε μια πενταετία και να καταργήσει την ανάγκη εποχικών εμβολιασμών.
vita.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου