Δυσλιπιδαιμία: Αίτια, Συμπτώματα, Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της κακής χοληστερόλης του αίματος και μείωση της καλής χοληστερόλης;

Πολύ συχνά μας έχει απασχολήσει το ερώτημα τι είναι αυτό που προκαλεί την διαταραχή των λιπιδίων του αίματος, γνωστής με τον όρο δυσλιπιδαιμία. Δηλαδή πιο απλά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της κακής χοληστερόλης του αίματος και μείωση της καλής χοληστερόλης;

Αίτια

Τα αίτια διακρίνονται σε πρωτοπαθή, όταν δηλαδή είναι κληρονομικής ή γονιδιακής προέλευσης και σε δευτεροπαθή όταν το άτομο έχει κάποια πάθηση που ευνοεί την δυσλιπιδαιμία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία καθώς και η χρήση διαφόρων φαρμάκων.

Η βασική αιτία όμως που προκαλεί διαταραχή στα λιπίδια του αίματος είναι η κακή διατροφή και ο τρόπος ζωής. Η καθιστική ζωή η έλλειψη καθημερινής άσκησης το κάπνισμα και η λήψη από την τροφή μας πολλών κορεσμένων λιπαρών οξέων όπως η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος η ζωικών λιπαρών είναι βλαβερά για την υγεία μας και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδειαγγειακών παθήσεων.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχουμε δυσλιπιδαιμία;

Υπάρχουν συμπτώματα που μας προειδοποιούν; Δυστυχώς όχι. Η δυσλιπιδαιμία δεν έχει άδικα χαρακτηριστεί ως ύπουλη διαταραχή και αυτό γιατί δρα σιωπηλά προκαλεί αλλοιώσεις στα αγγεία που εκδηλώνονται όταν είναι πια προχωρημένες. Πολλή συχνά η πρώτη εκδήλωση μπορεί να είναι στηθάγχη ή έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο τότε όμως η δυσλιπιδαιμία έχει ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες που είναι μη αναστρέψιμες, επομένως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινάει από νωρίς ο προληπτικός έλεγχος για την χοληστερίνη καθώς και σε παιδιά και εφήβους που έχουν οικογενειακό ιστορικό υπερλιπιδαιμίας ή σακχαρώδους διαβήτη.

Φαρμακευτική αγωγή

Από κει και πέρα αν κάποιος μετά από ένα προληπτικό έλεγχο διαπιστώσει τελικά ότι έχει αυξημένη χοληστερίνη θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως αγωγή με φάρμακα; Το σίγουρο είναι και πρέπει να το τονίσουμε αυτό ότι σε κάθε περίπτωση τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην φαρμακευτική αγωγή τον έχει ο θεράπων ιατρός. Δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε σ’ ένα φάρμακο από μόνοι μας επειδή έχουμε ακούσει ότι είναι καλό ή επειδή το παίρνει κάποιος γνωστός μας. Ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που γνωρίζει το ιστορικό μας και με βάσει αυτό θα κρίνει πιο φάρμακο είναι το κατάλληλο και πότε θα το χορηγήσει.

Τρόπος ζωής

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν θα χορηγηθεί ή όχι αμέσως κάποιο φάρμακο θα πρέπει παράλληλα να υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής με σκοπό να μειώσουμε τις τιμές των λιπιδίων του αίματος. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια κατάλληλη υπολιπιδαιμική δίαιτα δηλαδή διατροφή με χαμηλά λιπαρά να περιορίσουμε ή ακόμη καλύτερα να διακόψουμε τελείως το κάπνισμα και να αυξήσουμε την σωματική άσκηση. Αυτόν τον τρόπο ζωής θα πρέπει να τον ακολουθούμε γενικότερα στην ζωή μας και όχι μόνο αφού δούμε από μια εξέταση ότι έχουμε ανεβασμένη χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια ή αφού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Έτσι μπορούμε να προλάβουμε την εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων και σίγουρα να χαρίσουμε στον εαυτό μας καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ιατρός Bιοπαθολόγος - επιστημονική υπεύθυνη του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών ιατρών MEDISYN.

Iatrica.gr