Πονάει η μέση σου;

Μήπως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που υποφέρει από έντονους πόνους στη μέση; Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και πως μπορείς να ελαφρύνεις τον πόνο άμεσα.

Μήπως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που υποφέρει από έντονους πόνους στη μέση; Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και πως μπορείς να ελαφρύνεις τον πόνο άμεσα.

Η πραγματικότητα: οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν το πιο κοινό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα, μια νέα κατηγορία εργαζομένων που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τέτοια προβλήματα είναι οι υπάλληλοι γραφείου και γενικά τα άτομα που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε κι εσείς παρόμοιες… ευαισθησίες, οι παρακάτω συμβουλές των ειδικών σάς αφορούν άμεσα. Άλλωστε, όπως μας επισήμανε και ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος: «Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος γενικά, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επώδυνες καταστάσεις και σωματική ανικανότητα».

Ο πόνος στην μέση και την πλάτη αποτελούν τις κοινότερες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και υπολογίζεται ότι πάνω από το 90-95% των ανθρώπων έχουν υποστεί τουλάχιστον μια κρίση ραχιαλγίας ή οσφυαλγίας στη ζωή τους.

Ο πόνος στη μέση: έπειτα από μια επίκυψη ή ένα απότομο σκύψιμο νιώσεις έναν οξύ και ξαφνικό πόνο στη μέση, που σε εμποδίζει να κάνεις την παραμικρή κίνηση, τότε σίγουρα πρόκειται για «λουμπάγκο».

Βρες τον ένοχο: το «λουμπάγκο» μπορεί να συμβεί στον καθένα κάποια στιγμή ή να ταλαιπωρεί κάποιον αρκετά. Αν οι κρίσεις, οι οποίες διαρκούν συνήθως 3-4 ημέρες, εμφανίζονται συχνά, τότε πιθανόν να κρύβονται σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη (όπως π.χ. σπονδυλοαρθρίτιδα, δισκοαρθροπάθεια, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου κ.λπ.). Γι αυτό, από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε το γιατρό σου.

Πώς θα προλάβεις τους πόνους: με κίνηση, περπάτημα, άθληση, εργονομική διόρθωση της καρέκλας και συχνά διαλείμματα. Βέβαια, μια κρίση «λουμπάγκο» δεν μπορεί να προβλεφθεί. Αν όμως έχεις παραπανίσια κιλά, μπορείς να προλάβεις τις πιθανότητες μιας κρίσης, μειώνοντας το σωματικό σου βάρος.

Πώς θα ανακουφιστείς:

  • Μένοντας στο κρεβάτι σε ύπτια θέση και τοποθετώντας μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα και στη ράχη ή σε εμβρυϊκή θέση (με λυγισμένα τα πόδια προς την κοιλιά, στο δεξί ή αριστερό πλευρό).
  • Βάζοντας μια θερμοφόρα στη μέση ή και ειδική ζώνη.
  • Ακολουθώντας τη φαρμακευτική αγωγή που θα υποδείξει ο γιατρός (αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά κ.ά.).
  • Ο πόνος στην πλάτη

    Βρες τον ένοχο:
    Στο 70-90% των περιπτώσεων ο πόνος προέρχεται από προβλήματα στους μυς και τους συνδέσμους, τους οποίους η συνεχής καταπόνηση κουράζει και τους κάνει σφιχτούς, με αποτέλεσμα οι περιοχές που προσφύονται να πονούν. Ο πόνος ή το «πιάσιμο» στην πλάτη συχνά μπορεί να πηγάζει και από κάποιες κακές συνήθειες της παιδικής ηλικίας σχετικά με τη στάση του σώματος, που οδηγούν σε αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές τις αλλοιώσεις είναι η κύφωση (αύξηση της κυρτότητας της ράχης) και η σκολίωση (πλάγια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης).

    Πώς θα προλάβεις τους πόνους:
    Όταν κάθεσαι, να κρατάς ίσια τη σπονδυλική στήλη, τους ώμους χαλαρούς και τον αυχένα μόλις γερμένο προς τα εμπρός. Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό, χωρίς «λακκούβες».

    Πώς θα ανακουφιστείς:

  • Με ανάπαυση (μπορείςνα ξαπλώνεις ανάσκελα ή στο πλάι, με τα γόνατα λυγισμένα).
  • Όταν κάθεσαι σε πολυθρόνα ή στο αυτοκίνητο, τοποθέτησε ένα μαξιλάρι πίσω από τη μέση.
  • Βάζοντας κάποιο ειδικό έμπλαστρο.
  • Με μασάζ και χαλαρωτικές ασκήσεις, όπως π.χ. της γιόγκα.
  • Ακολουθώντας τη φαρμακευτική αγωγή που θα υποδείξει ο γιατρός με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ενέσεις κορτικοστεροειδών κ.ά.
  •  

    womenonly.gr