Ανακαλύψτε που κάνει καλό το γέλιο και προσπαθήστε να βελτιώσετε την υγεία σας με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.
Γνωρίζατε ότι το γέλιο μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη; Ξέρετε ότι αν γελάτε πολύ θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να κολλήσετε κάποια ίωση; Ανακαλύψτε που κάνει καλό το γέλιο και προσπαθήστε να βελτιώσετε την υγεία σας με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.
Σύμφωνα με έρευνα του ιαπωνικού Πανεπιστημίου της Τσουκούμπα όσοι διαβητικοί παρακολούθησαν μετά το γεύμα μια κωμωδία, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα ζαχάρου. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την ευεργετική ιδιότητα του γέλιου στο γεγονός ότι όταν γελάμε συσπώνται μύες της κοιλιάς και του σώματος μας με αποτέλεσμα να αποκομίζουμε οφέλη παρόμοια με την άσκηση. Επιπλέον οι ειδικοί θεωρούν ότι το γέλιο επηρεάζει ορμόνες που παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης γεγονός που επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι χώρισαν τους εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη τους σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία είδε αστεία βίντεο και η άλλη κάποια ουδέτερα ή βαρετά βίντεο.
Όπως στη συνέχεια διαπίστωσαν οι ειδικοί, όσοι είχαν γελάσει με τα βίντεο, φάνηκε να υπομένουν 10% πιο έντονο πόνο από ό,τι πριν δουν τα αστεία βίντεο.
Από την άλλη πλευρά, οι εθελοντές της ομάδας που είχαν παρακολουθήσει τα ουδέτερα βίντεο, είχαν μικρότερη ικανότητα αντοχής στον πόνο σε σχέση με προηγουμένως.
Σύμφωνα με τους ερευνητές σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος του γέλιου. Για παράδειγμα, το πνιχτό και συγκρατημένο γέλιο δεν φάνηκε να επιφέρει κάποια αξιόλογη αλλαγή στη φυσιολογία του οργανισμού. Το ξεκαρδιστικό γέλιο όμως ήταν αυτό που φάνηκε να συμβάλλει ουσιαστικά στην ικανότητα αντοχής των εθελοντών στον πόνο.
Το έντονο γέλιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, απελευθερώνει τις χημικές ουσίες ενδορφίνες, οι οποίες, προκαλούν ευφορία στον οργανισμό και συμβάλλουν σε κάποιο βαθμό στην αδρανοποίηση του πόνου.
Ακόμη σημαντικό ρόλο φάνηκε ότι παίζει και το είδος των αστείων. Οι χονδροειδείς φαρσοκωμωδίες, είχαν μεγαλύτερη επίδραση στον πόνο σε σχέση με τα έξυπνα αστεία των κωμικών. Φάνηκε δηλαδή ότι το εγκεφαλικό χιούμορ, ήταν λιγότερο αποτελεσματικό όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πόνου.
Δεν θέλετε να αρρωστήσετε φέτος το χειμώνα; Ε, λοιπόν, τότε την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το βιντεοκλάμπ νοικιάστε μια κωμωδία. Γιατί; Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λόμα Λόντα, το γέλιο ίσως να μας προστατεύει από τη γρίπη και τις ιώσεις. Όπως υποστηρίζει η έρευνα μιάμιση ώρα γέλιου αυξάνει τα Τ- λεμφοκύτταρα και τις ανοσοσφαιρίνες του οργανισμού μας για μια ολόκληρη ημέρα.
Τα Τ- λεμφοκύτταρα και οι ανοσοσφαιρίνες αυξάνουν την αντίστασή του οργανισμού μας στις ιώσεις και στις μικροβιακές λοιμώξεις. Το γέλιο λοιπόν μπορεί μακροπρόθεσμα να δυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνοντας τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και βοηθώντας τον να αναπτύξει αντισώματα τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων και των ιώσεων.
Το γέλιο αποτελεί μια μορφή άσκησης που γυμνάζει την καρδιά μας. Πράγματι όταν γελάμε είναι σαν να κάνουμε αερόβια άσκηση όπως το τζόκινγκ. Το γέλιο ενεργοποιεί τους μύες του σώματός μας, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς ενώ συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών, όπως και η άσκηση, που θεωρούνται οι ορμόνες της ευεξίας. Μία κωμική ταινία ή ένα αστείο που μας κάνει να ξεσπάμε σε γέλια μπορεί να ωφέλουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Το γέλιο όμως είναι μια καλή μορφή άσκησης, όχι μόνο για το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και για το αναπνευστικό. Την επόμενη φορά λοιπον που θα θελήσετε να συγκρατήσετε τα γέλια σας για να μην σας κρίνουν αρνητικά οι γύρω σας, σκεφτείτε ότι το γέλιο γυμνάζει και δυναμώνει την καρδιά σας.
Το γέλιο φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στην απώλεια των περιττών κιλών. Μάλιστα όταν γελάμε καίμε 20% περισσότερες θερμδες, ενώ ένα τέταρτο γέλιου την ημέρα μας βοηθάει να χάσουμε 50 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι αν γελάτε 15 λεπτά κάθε μέρα για ένα χρόνο, είναι πιθανό να χάσετε γύρω στα 2 κιλά μέσα σε ένα χρόνο.
Στην έρευνα που πραγματοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt του Nashville συμμετείχαν 90 εθελοντές. Οι ειδικοί είχαν τη δυνατότητα να μετρήσουν την κατανάλωση οξυγόνου και την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα των εθελοντών οι οποίοι βρίσκονταν μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο για αυτόν τον σκοπό χώρο.
Οι εθελοντές δεν γνώριζαν τον ακριβή λόγο για τον οποίο γινόταν οι μετρήσεις ώστε να μην επηρεαστεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Οι εθελοντές κατά τη διάρκεια των μετρήσεων έβλεπαν είτε ευχάριστες ταινίες που προκαλούσαν γέλιο είτε αδιάφορες. Παράλληλα γίνονταν μετρήσεις του καρδιακού και αναπνευστικού τους ρυθμού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έβλεπαν τις ευχάριστες ταινίες έχασαν 20 % περισσότερες θερμίδες.
Το γέλιο είναι μια δραστηριότητα κατά βάση κοινωνική, επομένως τα οφέλη του για την υγεία μας προκύπτουν από το γεγονός ότι μας βοηθάει να βρισκόμαστε κοντά με τους φίλους μας και την οικογένεια μας και όχι από το ίδιο το γέλιο, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί.
Από έρευνες έχει βρεθεί ότι έχουμε τριάντα φορές περισσότερες πιθανότητες να γελάσουμε όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους από ό, τι όταν είμαστε μόνοι. Όσοι γελάνε πολύ μπορεί να έχουν απλώς και μόνο μια ισχυρή επαφή με τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία τους, λένε οι ερευνητές.
Οι ερευνητές συμφωνούν ότι ανεξάρτητα από το αν το γέλιο βελτιώνει πραγματικά την υγεία μας, το σίγουρο είναι ότι βελτιώνει αναμφισβήτητα την ποιότητα της ζωής μας.
Όσοι δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν χιούμορ και γελάνε με το παραμικρό είναι εκείνοι που προσπαθούν να δουν τη ζωή από την "ελαφριά" και ευχάριστη πλευρά της και με τη βοήθεια του γέλιου μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τις δύσκολες καταστάσεις.
Αν όμως δεν απολαμβάνουμε το γέλιο και δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να μας κάνει να γελάσουμε με την ψυχή μας, τότε δεν θα αποκομίσουμε οφέλη, αν προσπαθήσουμε να γελάσουμε με το ζόρι. Δεν υπάρχει συνταγή που μπορεί να μας κάνει να γελάσουμε, αφού το γέλιο είναι μια αντίδραση που προκύπτει αυθόρμητα. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τις ευνοικές συνθήκες, να προσπαθούμε να έχουμε θετική διάθεση και να είμαστε ''ανοιχτοί'' στο χιούμορ.
Γελάστε με την ψυχή σας. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνετε την ποιότητα ζωής σας.
pathfinder.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου