Η κατάλληλη φροντίδα για καθαρά και υγιή μωρά

Το δέρμα είναι η πρώτη άμυνα του οργανισμού για όλους μας. Ειδικά για τα βρέφη, που είναι πιο ευάλωτα στις απειλές του περιβάλλοντος, η προστασία και η καθαριότητα του δέρματός τους είναι βασική προτεραιότητα. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, λοιπόν;

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Είναι η φυσική διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ του σώματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος και κατά συνέπεια η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Η λειτουργία και η καλή του όψη μπορεί να επηρεαστεί από τις συνθήκες περιβάλλοντος, τα μικρόβια, τα υφάσματα και οτιδήποτε άλλο έρθει σε επαφή μαζί του και θα δράσει ερεθιστικά.


Το μπάνιο αποτελεί μία από τις πρώτες φροντίδες για το νεογνό. Πρέπει να γίνεται κατά το μεσοδιάστημα των γευμάτων, σε σταθερή ώρα και να μη διακόπτεται. Η θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να είναι 24-27 βαθμοί Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία του νερού στους 32-37,5 βαθμούς Κελσίου. Αρχικά και μέχρι να αποξηρανθεί η περιοχή του ομφαλικού κολοβώματος ο καθαρισμός γίνεται έξω από την μπανιέρα. Ο καθαρισμός αρχίζει από το πρόσωπο με βρεγμένο πανί, χωρίς καθαριστικό.

Το υπόλοιπο δέρμα, εκτός από την περιοχή του ομφαλού καθαρίζεται με πανί που έχει βραχεί με χλιαρό νερό και καθαριστικό χωρίς σαπούνι. Μόλις πέσει ο ομφαλός και στεγνώσει η περιοχή, ο καθαρισμός γίνεται μέσα στην μπανιέρα του παιδιού.

Τι χρησιμοποιούμε στο μπάνιο


Σήμερα πλέον στην αγορά υπάρχει πλήθος προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς, θα πρέπει όμως να είναι ενήμεροι για τις ενδείξεις, τον τρόπο και τη συχνότητα χρήσης.


Παιδικά σαπούνια - αφρόλουτρα: Εννοούμε τα διάφορα καθαριστικά μέσα που σκοπό έχουν να απομακρύνουν από το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής σκόνη, λίπη, οργανικές εκκρίσεις, μικροοργανισμούς κ.λπ. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ήπια, κοντά στο Ph του δέρματος ή των δακρύων όταν πρόκειται για σαμπουάν, ώστε να μην προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα ή ερεθισμό στα μάτια.


Αντισηπτικά: Εξουδετερώνουν ή εμποδίζουν τους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν στο βρεφικό δέρμα. Δεν αποτελούν μέρος της ρουτίνας καθαρισμού του βρέφους.


Ενυδατικές – μαλακτικές κρέμες: Βοηθούν ώστε το δέρμα να διατηρεί την υγρασία του, μειώνοντας τη διαδερμική απώλεια νερού.


Κρέμες φραγμού: Ιδιαίτερα παχύρευστες κρέμες που χρησιμοποιούνται στη μηρογεννητική περιοχή για να μειώσουν τον ερεθισμό που προκαλείται από την επαφή του δέρματος με ερεθιστικές ουσίες (ούρα, κόπρανα, πάνα).


Πούδρες: Η χρήση τους θα πρέπει να είναι περιορισμένη και μόνο έπειτα από σύσταση του θεράποντος ιατρού. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται ώστε να μην εισπνέεται ή να μην εισέρχεται στον κόλπο των θηλέων.


Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να κάνουν μπάνιο και να λούζουν καθημερινά τα νεογνά και τα βρέφη. Κάθε δεύτερη μέρα συνήθως είναι αρκετό. Τις ενδιάμεσες μέρες μπορούν να κάνουν τοπικό καθάρισμα του βρέφους όσες φορές χρειάζεται, στην περιοχή της πάνας, στο πρόσωπο, στο λαιμό και στα χέρια. Η ιδανική διάρκεια μπάνιου είναι 15 λεπτά, με χρήση χλιαρού νερού και ενός ήπιου καθαριστικού χωρίς άρωμα, με pH 7 ή λιγότερο. Τα ήπια αυτά καθαριστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τοπικό πλύσιμο.

Θα πρέπει να στεγνώνεται το δέρμα πάντα με απαλές κινήσεις, δίνοντας προσοχή σε περιοχές όπως πίσω από τα αφτιά και στις πτυχώσεις του λαιμού.
Επαλείφεται το βρεφικό δέρμα με ενυδατική λοσιόν ή κρέμα μόνο αν είναι ξηρό. Η κρέμα ή η λοσιόν τοποθετείται πρώτα στις παλάμες της μητέρας για να αποφεύγεται η κατάχρησή τους.

Πάνες, ρούχα και αντηλιακά

Η πάνα θα πρέπει να αλλάζεται κάθε 2 - 4 ώρες ή έπειτα από κάθε κένωση και να καθαρίζεται η περιοχή με χλιαρό νερό. Αν η μόνη επιλογή είναι τα μωρομάντιλα, αυτά δεν θα πρέπει να περιέχουν αρώματα ή αλκοόλη. Η χρήση κρέμας φραγμού (γνωστής ως κρέμας για την αλλαγή της πάνας) θα πρέπει να είναι περισσότερο θεραπευτική παρά προληπτική και να αποφεύγεται η τακτική εφαρμογή της σε κάθε αλλαγή πάνας.


Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι προσεκτικοί όταν επιλέγουν ρούχα και κλινοσκεπάσματα για το μωρό τους. Αυτά θα πρέπει να είναι από μαλακό υλικό, όπως το βαμβάκι, τα οποία δεν θα ερεθίσουν το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο με τη χρήση αντηλιακών σε βρέφη και μικρά παιδιά αρχίζοντας από τώρα, ενώ συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών.


Τα βρεφικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να είναι ελεγμένα και ασφαλή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιο από αυτά δεν μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο παιδικό δέρμα. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τον παιδίατρο και να παραπέμπονται στον δερματολόγο όταν δημιουργείται πρόβλημα.

iatronet.gr