Οι διατροφικοί προβληματισμοί μιας μητέρας

Τα συνήθη διατροφικά ερωτήματα που απασχολούν τις μαμάδες

Τα συνήθη διατροφικά ερωτήματα που απασχολούν τις μαμάδες είναι ότι το παιδί:

  • Δεν τρώει πρωινό: Το πρωινό είναι ο βασιλιάς των γευμάτων και πρέπει να προσπαθήσει ο γονιός να μάθει το παιδί να το καταναλώνει σε καθημερινή βάση. Κίνητρο ίσως δοθεί στο παιδί αν το πρώτο γεύμα της ημέρας αποτελέσει ευκαιρία για μια οικογενειακή συνάντηση.
  • Αποφεύγει τα φρούτα και τα λαχανικά: Συχνά τα παιδιά προτιμούν έντονες γεύσεις, τις οποίες παραδοσιακά δεν συναντάμε σε αυτές τις ομάδες τροφίμων. Δελεαστικό για ένα παιδί είναι να βλέπει τους γονείς του να τα καταναλώνουν συστηματικά, να βρίσκονται σε κεντρικό σημείο της κουζίνας σε μεγάλα μπολ, όμορφα τοποθετημένα. Τα φρούτα μπορούν να καταναλωθούν φρεσκοστημένα ή να προστεθούν σε γλυκά, στολίζοντάς τα ή ακόμα και να συμπληρώνουν μικρά σνακ στη φρέσκια ή ξηρή μορφή τους (π.χ. γιαούρτι με δημητριακά και αποξηραμένα δαμάσκηνα). Από την άλλη πλευρά, τα λαχανικά μπορούν να προσφέρουν γεύση σε διάφορα αλμυρά σνακ (π.χ. σάντουιτς) ή να αποτελούν τη γέμιση σε διάφορες σπιτικές πίτες.
  • Τρώει ό,τι βρει: Καλό θα ήταν το παιδί να αποκτήσει ωράριο για τα γεύματα και τα σνακ του και κάποια από αυτά να καθιερωθούν ως οικογενειακά (π.χ. πρωινό και μεσημεριανό), ώστε να αποφεύγονται οι παρατυπίες ενδιάμεσα. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των παιδιών στην αγορά των τροφίμων, δικαιολογώντας την επιλογή των συγκεκριμένων προϊόντων, προτιμήστε να επιλέγετε υγιεινά. Κάντε παιχνίδι το μαγείρεμα και πάρτε βοηθούς τα παιδιά σας.
  • Θέλει φαγητό απέξω: Προσπαθήστε να εξηγήσετε τα μειονεκτήματα του έτοιμου φαγητού στα παιδιά. Επιδιώξτε να φτιάξετε σπιτικά πιάτα με τις ίδιες ή διαφορετικές πρώτες ύλες και ίδια εικόνα (π.χ. αραβικές πίτες με λαχανικά και ψητό κοτόπουλο). Εφαρμόστε τον πρακτικό κανόνα «μια φορά στο τόσο», μειώνοντας τη συχνότητα κατανάλωσης (π.χ. μια φορά την εβδομάδα). Δοκιμάστε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος προσθέτοντας φυσικά, φυτικά προϊόντα ή περισσότερη γεύση.
  • Τρώει πολλά γλυκά: Μην του στερείτε τρόφιμα, απλά περιορίστε τη συχνότητα και την ποσότητα της μερίδας. Αποφύγετε τα έτοιμα γλυκά του ζαχαροπλαστείου και φτιάξτε σπιτικά γλυκά, που κίνητρο για την κατανάλωσή τους θα είναι η συμμετοχή στην παρασκευή τους.
  • Δεν τρώει όσπρια: Αναμείξτε μικρές ποσότητες με άλλα τρόφιμα που προτιμά ή προσθέστε κάποια από αυτά σε σαλάτες ή σπιτικές πίτες. Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα του οσπρίου που του σερβίρετε.
  • Δεν πίνει αρκετό νερό: Φροντίστε να έχει μαζί του πάντα ένα ποτήρι ή ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, ώστε να αυξηθεί σταδιακά η καταναλισκόμενη ποσότητα. Αποφύγετε να του δίνετε ροφήματα ή αναψυκτικά πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και περιττές θερμίδες.
  • Είναι υπέρβαρο: Αρχικά, επισκεφθείτε τον προσωπικό του γιατρό για ένα γενικό παθολογικό έλεγχο, ώστε να εντοπισθούν πιθανές ιδιαιτερότητες που έχουν εμφανιστεί. Έπειτα προσπαθήστε με αργούς ρυθμούς να εφαρμόζετε τις παραπάνω πρακτικές. Σημαντικές εξατομικευμένες πρακτικές μπορεί να σας παρέχει ένας διατροφολόγος, ο οποίος θα σας ορίσει τις ημερήσιες απαιτήσεις του οργανισμού του παιδιού σας, σε βιταμίνες, μέταλλα και ενέργεια.
  • Πρέπει να πάρει βάρος: προσπαθήστε να βελτιώσετε ποιοτικά το ημερήσιο διαιτολόγιό του και φροντίστε να μάθει να τρώει σωστά. Προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που το παιδί, ενώ είναι αδύνατο, βλέπει το σώμα του παχύ ή φοβάται ότι θα πάρει βάρος, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε παιδοψυχολόγο.

 

Ένα πρέπει να θυμάστε, από μικροί διαμορφώνουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά που θα μας ακολουθήσει και στην υπόλοιπη ζωή.Η σωστή, ποιοτική διατροφή, μας δίνει τη βάσηγια έναν υγιή και δυνατό οργανισμό!

iator.gr