Οι μπαμπάδες που περνούν πολλές ώρες στο γραφείο ενδεχομένως να ανακαλύψουν κάποια στιγμή ότι οι γιοι τους έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με γερμανική μελέτη.
Οι μπαμπάδες που περνούν πολλές ώρες στο γραφείο ενδεχομένως να ανακαλύψουν κάποια στιγμή ότι οι γιοι τους έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Marriage and Family.
Οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Κοινωνικής Επιστήμης του Βερολίνου, διαπίστωσαν ότι τα αγόρια 5-10 ετών των οποίων οι πατέρες εργάζονταν 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα επιθετικής συμπεριφοράς, συγκριτικά με συνομήλικά τους των οποίων οι πατέρες εργάζονταν λιγότερες ώρες.
Η μελέτη κρίνεται αξιόλογη διότι ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα στοιχεία για την επίδραση των ωρών εργασίας στην συμπεριφορά των παιδιών. Κυρίως οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στις εργαζόμενες μητέρες. Πάντως, η παρούσα μελέτη δεν παρουσίασε στοιχεία για την επίδραση του ωραρίου εργασίας του μπαμπά στην συμπεριφορά της κόρης.
Πιο ευαίσθητα τα αγόρια
Οι γερμανοί ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 1.440 παιδιά ηλικίας πέντε ετών, 1.400 κάτω των οκτώ ετών και 1.360 δέκα ετών. Για κάθε ομάδα οι μητέρες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τη συμπεριφορά του παιδιού.
Αν και οι επιστήμονες δεν εντόπισαν επίδραση του ωραρίου εργασίας του πατέρα στα κορίτσια, τα συμπεριφορικά προβλήματα εντοπίστηκαν στα αγόρια 5-10 ετών. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι όταν το παιδί δεν περνά αρκετό χρόνο με τον γονιό του ιδίου φύλου, αυτό έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά του.
Επίσης, όταν οι πατέρες περνούν περισσότερο χρόνο στην δουλειά οι γιοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παίζουν κάποιο άθλημα ή να εμπλέκονται γενικά σε δραστηριότητες που τους βοηθούν να εκτονώνουν την ενέργειά τους.
Τέλος, όταν ο πατέρας λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, η μητέρα έχει λιγότερη συμπαράσταση και βοήθεια στην ανατροφή των παιδιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μητέρα να αισθάνεται αγχωμένη και επιβαρημένη και αυτό να έχει αρνητική επίδραση στα παιδιά, κυρίως στους γιους.
health.in.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου