Η πρωινή αδιαθεσία, τα λαμπερά μαλλιά έως και οι λιγούρες, δεν βασίζονται στα όσα αναφέρει ο γιατρός.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, η προσμονή της εγκύου ως προς τις αλλαγές που πρόκειται να βιώσει—από την πρωινή αδιαθεσία και τα λαμπερά μαλλιά έως τις λιγούρες –δεν βασίζονται μόνο στα όσα αναφέρει ο γιατρός και οι νοσοκόμες, αλλά και στα όσα ακούει η έγκυος από το φιλικό της περιβάλλον και τα μέσα ενημέρωσης.
Αυτή η «μυθολογία» της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει το τι μια γυναίκα θεωρεί δεδομένο στην εγκυμοσύνη αλλά και την επικοινωνία της με το γιατρό της, αναφέρει η έρευνα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν το Σάββατο στα πλαίσια της ετήσιας συνάντησης της Αμερικάνικης Ένωσης Κοινωνιολογίας στη Νέα Υόρκη.
Η Danielle Bessett, αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, πήρε συνέντευξη από 64 έγκυες γυναίκες που κατοικούσαν στη πόλη και στα περίχωρα της Νέας Υόρκης από το 2003 έως το 2006. Περίπου οι μισές ήταν έγκυες στο πρώτο τους παιδί, ενώ άλλες είχαν ιστορικό προηγούμενων προσπαθειών για εγκυμοσύνη. Όλες οι συμμετέχουσες είχαν λάβει προγεννητική φροντίδα. Από το σύνολο των γυναικών, 23 έλαβαν προγεννητική φροντίδα σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ τις υπόλοιπες γυναίκες παρακολουθούσαν ιδιώτες γιατροί.
Αφού ολοκλήρωσε τις συνεντεύξεις, η Bessett διαπίστωσε ότι και οι 64 γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με πολιτισμικές αντιλήψεις σχετικά με την εγκυμοσύνη τους, ή, όπως τις χαρακτήρισε η Bessett, μύθους της εγκυμοσύνης.
«Η έρευνά μου φανερώνει ότι πιθανώς να υποτιμούμε το βαθμό στον οποίο όλοι μας βασίζουμε τις γνώσεις μας σχετικά με την εγκυμοσύνη σε όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει από 'δω και από 'κει αλλά και το βαθμό στον οποίο μπορούν να μας επηρεάσουν όλα όσα έχουμε μάθει και ακούσει," αναφέρει η Bessett στο δελτίο τύπου της Αμερικάνικης Ένωσης Κοινωνιολογίας.
Η Bessett διαπίστωσε επίσης ότι ενώ αρκετές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα αρνήθηκαν ότι λαμβάνουν υπόψη τους τις πολιτισμικές αντιλήψεις περί εγκυμοσύνης και υποστήριξαν πως όσα γνωρίζουν τα έχουν μάθει από τα μέσα ενημέρωσης, ορισμένες γυναίκες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην εθνική και θρησκευτική τους παράδοση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες αυτές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ορθολογικά τα όσα είχαν πληροφορηθεί πως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Ορισμένες ανησυχούσαν για την υγεία του εμβρύου τους όταν διαπίστωναν πως δεν έχουν τις ενοχλήσεις και τα συμπτώματα που συχνά σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως η πρωινή αδιαθεσία.
Η Bessett αναφέρει ότι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης δεν είναι απλώς ενοχλήσεις καθώς οι γυναίκες συνδέουν τα συμπτώματα αυτά με επιθυμίες τους, ανάγκες ή προσωπικά χαρακτηριστικά του αγέννητου παιδιού τους. Για παράδειγμα, μια μητέρα πίστευε ότι η έντονη πρωινή αδιαθεσία που αισθανόταν οφείλονταν στο γεγονός πως στο μωρό της δεν άρεσε το φαγητό που έτρωγε η ίδια.
Ορισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως η εξάντληση, η αϋπνία, τα αέρια, οι πονοκέφαλοι και οι πρησμένοι αστράγαλοι δεν ερμηνεύονται βάσει των πολιτισμικών αντιλήψεων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν αποτελούν συχνό αντικείμενο συζήτησης και δεν γίνεται συχνή αναφορά σε αυτά από τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει η Bessett.
protothema.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου