Ο δεκάλογος της υγείας του διαβητικού στις διακοπές

Ο χρόνος των καλοκαιρινών διακοπών έχει φτάσει. Άλλοι ήδη απολαμβάνετε την χαρά και την ευτυχία της απόδρασης και άλλοι ετοιμάζεστε πυρετωδώς για να αποδράσετε.

Ο χρόνος των καλοκαιρινών διακοπών έχει φτάσει. Άλλοι ήδη απολαμβάνετε την χαρά και την ευτυχία της απόδρασης και άλλοι ετοιμάζεστε πυρετωδώς για να αποδράσετε.

Όσοι όμως έχετε το «γλυκό προνόμιο» του σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι  θα περάσετε καλύτερα αν νιώθετε και  είστε υγιείς. Σύμφωνα με τον Δρ. Α. Μελιδώνη, Παθολόγο – Διαβητολόγο, Συντονιστή Διευθυντή Α’ Παθ/κής Κλινικής & Διαβ/κου Κέντρου του Τζανείου Νοσοκομείου για να επιτευχθεί αυτό αρκεί να θυμάστε τον παρακάτω δεκάλογο υγείας:

1. Αποφεύγετε τη μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο, ιδίως αν κάνετε ινσουλίνη, γιατί επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφησή της και για το λόγο αυτό μπορεί να προκύψουν ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες. Να φοράτε καπέλο και να κολυμπάτε μέχρι τις 11 π.μ. και μετά τις 4 μ.μ.

2. Αποφεύγετε να βάζετε τα πόδια σας μέσα στη καυτή άμμο. Μη περπατάτε χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά, πάρτε μαζί σας τουλάχιστον δυο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες.

3. Μη ξεχνάτε το δεκατιανό προτού κολυμπήστε. Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς σας προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες ενώ κολυμπάτε.

4. Αποφεύγετε τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα γεύματα το καλοκαίρι. Προτιμήστε πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και στεγνά φαγητά. Καταναλώνετε τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό σας φρούτα, αλλά ξαναμελετήστε τις αντιστοιχίες φρούτων, προτού φύγετε για διακοπές.

5. Μπορείτε χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς να πίνετε οποιοδήποτε light αναψυκτικό θέλετε. Όσον αφορά τους φυσικούς χυμούς, διαβάζετε στη συσκευασία την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μη λησμονάτε ότι 10 με 15 gr υδατάνθρακες αντιστοιχούν με ένα ισοδύναμο φρούτου. Αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη.  Μπορείτε να πίνετε ποτά που αντιστοιχούν σε 20 -25 gr οινόπνευμα ημερησίως σε 2 δόσεις κατανεμημένα.

6. Όταν φθάσετε στον προορισμό σας, φυλάξετε τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκαγόνου στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18ο  έως 30ο C.

7. Περπατάτε όσον το δυνατόν περισσότερο. Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητο, κάνετε μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων. Έχετε μαζί σας κάτι πρόχειρο για φαγητό στην περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν. Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ειδοποιήστε εγκαίρως –κατά το κλείσιμο του εισιτηρίου –την αεροπορική εταιρεία, εάν επιθυμείτε να σας σερβίρουν κάποιο ειδικό γεύμα για διαβητικούς. Εάν δεν θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, προνοείστε να έχετε πάρει κάτι μαζί σας. Επειδή ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ένα μικρό πρόβλημα, πίνετε αρκετή ποσότητα υγρών όσο βρίσκεστε στο αεροπλάνο. Ένα ποτήρι νερό τουλάχιστον για κάθε ώρα πτήσης.

8. Αν ταξιδεύετε σε κράτος του εξωτερικού που έχει διαφορά ώρας σε σχέση με την Ελλάδα μεγαλύτερη των 2 ωρών, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια αναπροσαρμογή στη δόση της ινσουλίνης. Κουβεντιάστε το με τον γιατρό σας προτού αναχωρήσετε. Μάθετε στη γλώσσα της χώρας προορισμού φράσεις που θα χρειαστείτε σε περίπτωση ανάγκης, όπως π.χ. είμαι διαβητικός, χρειάζομαι βοήθεια.

9. Ενημερωθείτε για την ύπαρξη Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, κοντά στο τόπο διαμονής σας. Χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας το τηλέφωνο του γιατρού σας. Μη ξεχάσετε το ημερολόγιο αυτοελέγχου για να μπορείτε να έχετε και στις διακοπές σας τον έλεγχο του διαβήτη σας.

10. Φροντίστε και οργανώστε τη προσωπική σας λίστα ταξιδιού πριν αναχωρήσετε. Προμηθευθείτε με τις απαραίτητες ταινίες για την μέτρηση σακχάρου από αίμα ή στα ούρα, για όσο καιρό υπολογίζετε να απουσιάσετε. Αν μετράτε το σάκχαρο στο αίμα, μη λησμονήστε την συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος. Ένας καλός σύντροφος στις διακοπές σας θα είναι και μια συσκευή προστασίας και ασφάλειας.

Εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες  σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες, την ένεση γλυκαγόνου, τα αντιδιαβητικά δισκία (εάν κάνετε αγωγή με δισκία). Τέλος μη ξεχάσετε τα φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη.

protothema.gr