Απογοητευτικά τα στοιχεία από τους αριθμούς των εθελοντών δοτών

Έκκληση σε όλους τους Έλληνες να γίνουν αιμοδότες, δωρητές μυελού των οστών, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος, απευθύνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), με την ευκαιρία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων», 21-28 Ιουνίου

Οι εγγεγραμμένοι δότες μυελού στην Ελλάδα είναι μόνο 30.000

Έκκληση σε όλους τους Έλληνες να γίνουν αιμοδότες, δωρητές μυελού των οστών, αιμοποιητικών κυττάρων και ομφάλιου αίματος, απευθύνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), με την ευκαιρία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων», 21-28 Ιουνίου, καθώς τα στοιχεία από την ελληνική δεξαμενή εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων είναι απογοητευτικά.

Στην Ελλάδα, εγγεγραμμένοι είναι μόνο 30.000 εθελοντές δότες μυελού, σε αντίθεση με την Κύπρο, η οποία διαθέτει 121.000 δότες, τη στιγμή που ο πληθυσμός της χώρας μας είναι πάνω από 12 φορές μεγαλύτερος.

Μόνο το 30% των ασθενών διαθέτουν συμβατό αδελφό για να χρησιμοποιηθεί ως δότης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η λύση είναι η ανεύρεση μοσχεύματος, είτε από κάποιο μη συγγενή συμβατό δότη, είτε από αποθηκευμένο ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Στη χώρα μας κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 100 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από μη συγγενείς συμβατούς δότες, αριθμός ανάλογος με τις αναπτυγμένες χώρες και με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η γενική γραμματέας της ΕΑΕ, Ελισάβετ Γρουζή.

Όμως, η κ. Γρουζή σημείωσε ότι η αναζήτηση και η μεταφορά μοσχεύματος από το εξωτερικό κοστίζει από 10.000 έως 25.000 ευρώ, και, όπως είπε, «είναι αδιανόητο στην εποχή των μνημονίων και της λιτότητας να δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την αναζήτηση μοσχευμάτων στο εξωτερικό, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να τα βρούμε στη χώρα μας και οι πόροι αυτοί να διατεθούν σε άλλους τομείς υγείας που υπάρχει ανάγκη».

Όπως ανέφερε η κ. Γρουζή, η διαδικασία για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων είναι απλή και ανώδυνη, και πρόσθεσε ότι πολύτιμη πηγή αιμοποιητικών κυττάρων για αλλογενή μεταμόσχευση αποτελεί και το ομφάλιο αίμα που έχει αποθηκευθεί σε δημόσια και όχι σε ιδιωτική τράπεζα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο δημόσιες τράπεζες, η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και η Τράπεζα στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργούν περισσότερες από 55 δημόσιες τράπεζες, με 550.000 μονάδες ομφάλιου αίματος, από τις οποίες έχουν γίνει περίπου 30.000 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με τον αιματολόγο, συντονιστή διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και πρόεδρο της Επιτροπής Εθελοντισμού της ΕΑΕ, Στέλιο Γραφάκο, απογοητευτικη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ως προς την αποθήκευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε δημόσιες τράπεζες. «Στη χώρα μας λειτουργούν 20 ιδιωτικές τράπεζες ομφάλιου αίματος με άγνωστο αριθμό αποθηκευμένων μονάδων, που είναι εξαιρετικά απίθανο να χρησιμεύσουν τόσο για αυτόλογη, όσο και για αλλογενή χρήση, παρά την παραπλανητική πληροφόρηση εκ μέρους τους, αναφορικά με τη μελλοντική χρησιμότητα της αυτόλογης κατάθεσης» επεσήμανε ο κ. Γραφάκος.

Πρόσθεσε, δε, ότι αν υπήρχαν, στην Ελλάδα, 100.000 εθελοντές δότες μυελού και 10.000 μοσχεύματα ομφάλιου αίματος, θα μπορούσε να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, για την πλειοψηφία των Ελλήνων ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 1.400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας και 2.000 περιπτώσεις λεμφωμάτων, όπως ανέφερε η αιματολόγος, συντονίστρια διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Αλαξάνδρα», Χάρις Ματσούκα, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και έχουν συντελεστεί σημαντικές νίκες κατά των νοσημάτων αυτών, ώστε ποσοστό 70% των ασθενών να ελέγχονται ικανοποιητικά με τις θεραπείες που υπάρχουν.

newsbeast.gr