Μύκητες παντού: Πως θα τους αποφύγετε

Οι μύκητες μπορούν να προσβάλλουν κάθε περιοχή του σώματος και να σας κάνουν να μετανιώσετε για το πρόσφατο μπάνιο σας στη θάλασσα. Μην ανησυχείτε όμως υπάρχουν τρόποι να τους προλάβετε ή και αν χρειαστεί να τους αντιμετωπίσετε όπου και αν αυτοί εκδηλωθούν

Οι μύκητες μπορούν να προσβάλλουν κάθε περιοχή του σώματος και να σας κάνουν να μετανιώσετε για το πρόσφατο μπάνιο σας στη θάλασσα. Μην ανησυχείτε όμως υπάρχουν τρόποι να τους προλάβετε ή και αν χρειαστεί να τους αντιμετωπίσετε όπου και αν αυτοί εκδηλωθούν.

Μύκητες παντού!

Στο δέρμα

Αν υπάρξει προσβολή του δέρματος από κάποιο μύκητα ανάλογα με το είδος του, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα σημάδια (κόκκινα ή καφέ) και μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα και ερεθισμό της περιοχής που έχει προσβληθεί. Η θεραπεία τους συνήθως περιλαμβάνει αλοιφές, σπρέι ή χάπια. Σημαντικό είναι να αντιμετωπιστούν όταν βρίσκονται ακόμα στο αρχικό τους στάδιο. Όταν οι μυκητιάσεις χρονίζουν, θεραπεύονται πιο δύσκολα και υποτροπιάζουν.

Στα νύχια

Οι μύκητες μπορούν να προσβάλλουν και τα νύχια των ποδιών σας με αποτέλεσμα να αλλάζουν χρώμα (γίνονται κίτρινα ή πράσινα), και να αλλοιώνεται η επιφάνεια τους και να παρατηρείται πάχυνση. Αν υποφέρετε από κάποια ονυχομυκητίαση, ο δερματολόγος θα σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που εφαρμόζεται τοπικά ή χορηγείται από το στόμα. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έγκαιρα το δερματολόγο για να προλάβετε την εξάπλωση τους και στα υπόλοιπα νύχια.

Στα γεννητικά όργανα

Όταν οι μύκητες προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα προκαλούν ερυθρότητα, έντονο κνησμό (φαγούρα) και τσούξιμο στην περιοχή. Η υγρασία, τα στενά και τα συνθετικά εσώρουχα, τα οποία προκαλούν ερεθισμό και δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους. Για να τους αποφύγετε φροντίστε να σκουπίζεστε καλά μετά το μπάνιο και να φοράτε βαμβακερά άνετα εσώρουχα.  Για την αντιμετώπιση τους ο δερματολόγος θα σας δώσει ειδικές αλοιφές και άλλα φάρμακα κατά των μυκήτων.

Στο στόμα

Αν οι μύκητες προσβάλλουν τους βλεννογόνους της στοματικής κοιλότητας τότε συνήθως παρατηρείται ερυθρότητα και ξηρότητα στην περιοχή, ενώ σχηματίζονται πλάκες στρογγυλές συνήθως, που καλύπτονται από ένα λευκό επίχρισμα. Συνήθως αντιμετωπίζονται με ειδικές αλοιφές για τη στοματική κοιλότητα.

Για να τους αποφύγετε

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πετσέτες ή ρούχα άλλων.

  • Σκουπίζετε καλά το σώμα και τα πόδια σας μετά το μπάνιο δίνοντας έμφαση στις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

  • Προτιμάτε ''ανοιχτά'' παπούτσια και αν φοράτε κάλτσες προτιμήστε τις βαμβακερές.

  • Αποφύγετε να φοράτε για συνεχόμενες ημέρες το ίδιο ζευγάρι παπούτσια.

  • Χρησιμοποιείτε αντιιδρωτική κρέμα (ή σκόνη) στα πόδια ή βάλτε λίγη σκόνη τύπου ταλκ στα παπούτσια σας.

  • Μη φοράτε συνθετικά εσώρουχα.

Στην παραλία:

  • Μην απλώνετε την πετσέτα απευθείας στην άμμο. Τοποθετήστε τη καλύτερα πάνω σε μία ψάθα.

  • Μετά από το μπάνιο μην αφήνετε πολλή ώρα το μαγιό βρεγμένο πάνω σας.

  • Μην αμελείτε να κάνετε ένα ντους μετά το μπάνιο σας.

  • Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε χώρους κοινόχρηστους, όπως π.χ. στα αποδυτήρια ή δίπλα από πισίνες.

pathfinder.gr