«Καμπανάκι κινδύνου» οι πολλοί παλμοί όταν καθόμαστε

Ο αυξημένος καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως η υγεία κινδυνεύει.

Ο αυξημένος καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως η υγεία κινδυνεύει, ακόμα και αν κάποιος δεν πάσχει ακόμα από προβλήματα υγείας, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Δανία.

Σε μελέτη με 2.798 άνδρες, οι οποίοι ήσαν υγιείς και είχαν ηλικία άνω των 45 ετών κατά την έναρξή της, διαπίστωσαν πως όσοι είχαν πολλούς παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας είχαν τριπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν λίγους.

Οι καρδιακοί παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας μετριόνται όταν κάποιος έχει μείνει ακίνητος σε μία καρέκλα επί τουλάχιστον 5 λεπτά. Αν και παλμοί μεταξύ 60 και 100 το λεπτό θεωρούνται φυσιολογικοί, η μελέτη υποδηλώνει ότι ελλοχεύει καρδιαγγειακός κίνδυνος ακόμα και μέσα σε αυτό το «φυσιολογικό».

Στην πραγματικότητα, οι παλμοί από 51 έως 80 το λεπτό συσχετίσθηκαν με αύξηση κατά 40-50% στις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με τις πιθανότητες όσων έχουν κάτω από 50 παλμούς το λεπτό.

Οι παλμοί από 81 έως 90 συσχετίσθηκαν με διπλασιασμό των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου, ενώ οι παλμοί που υπερέβαιναν τους 90 το λεπτό συσχετίσθηκαν με τριπλασιασμό του κινδύνου αυτού.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Heart» οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, οι καρδιακοί παλμοί κατά κανόνα είναι πιο χαμηλοί στους γυμνασμένους ανθρώπους, αφού η καρδιά τους λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά απ’ ό,τι στους αγύμναστους.

Στην παρούσα μελέτη, όμως, θέλησαν να εξετάσουν τι σημαίνουν οι παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας για την υγεία, ανεξάρτητα από την φυσική κατάσταση.

Έτσι, παρακολούθησαν επί 16 χρόνια τους εθελοντές τους, καταγράφοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα μεταξύ τους. Έως το τέλος της μελέτης, το σχεδόν 40% από αυτούς είχε χάσει τη ζωή του.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πάνω από τους 50 παλμούς το λεπτό, κάθε αύξηση κατά 10 παλμούς συνοδευόταν από αύξηση κατά 16% του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Η αύξηση του κινδύνου ήταν λίγο πιο μεγάλη στους καπνιστές (20%) απ’ ό,τι στους μη καπνιστές (14%).

«Ο υψηλός καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας δεν αποτελεί απλό δείκτη της φτωχής φυσικής κατάστασης, αλλά έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για θνητότητα», γράφουν στο άρθρο τους.

tanea.gr