Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Το κάπνισμα της μητέρας κατά την κύηση είναι η πιο σημαντική αιτία για την δημιουργία επιπλοκών κατά την διάρκεια της, δυσμενών εκβάσεων στον τοκετό και είναι υπεύθυνο για αρκετά προβλήματα υγείας στην νεογνική και παιδική ηλικία.

Το κάπνισμα της μητέρας κατά την κύηση είναι η πιο σημαντική αιτία για την δημιουργία επιπλοκών κατά την διάρκεια της, δυσμενών εκβάσεων στον τοκετό και είναι υπεύθυνο για αρκετά προβλήματα υγείας στην νεογνική και παιδική ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, το κάπνισμα στην κύηση αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης προδρομικού πλακούντα, αποκόλλησης του πλακούντα, έκτοπης κύησης και πρόωρης ρήξης των εμβρυικών υμένων.

Επίσης έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι συσχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης: υπολειπόμενου βάρους γέννησης νεογνών, περιγεννητικής θνησιμότητας, με πρόωρο τοκετό και με το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου των βρεφών. Επιπλέον, μεγαλώνοντας αυτά τα παιδιά τα ακολουθούν διάφορα προβλήματα υγείας όπως: αναπνευστικά, διαταραχή συμπεριφοράς, ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίδραση του καπνίσματος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη γονιμότητα των αγοριών που θα γεννηθούν, η εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών, καθώς και σύνδεση  αυτισμού με το καθημερινό κάπνισμα της μητέρας στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότερες από τις επιπλοκές αυτές είναι αναστρέψιμες, εάν επιτευχθεί η διακοπή του καπνίσματος κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Η διακοπή του καπνίσματος αποδεδειγμένα συντελεί στην αντιστροφή της μείωσης του βάρους γέννησης και της προωρότητας του τοκετού, ενώ καθιστά αυτά τα παιδιά υγιέστερα (μικρότερη ανάγκη φροντίδας υγείας).

Οι παρεμβάσεις διακοπής του καπνίσματος θεωρούνται και οικονομικά συμφέρουσες, διότι όσο εντατικές και αν είναι, το κόστος είναι ελάχιστο συγκριτικά με το όφελος που προκύπτει από τα αποτελέσματά τους. Επωφελέστερες και αποτελεσματικότερες θεωρούνται οι εντατικές παρεμβάσεις γνωσιακού-συμπεριφοριστικού τύπου, που συμπεριλαμβάνουν: πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία, μεγαλύτερη χρονική διάρκεια συναντήσεων, περισσότερες συναντήσεις και παροχή ενός έντυπου οδηγού αυτοβοήθειας καθώς και συναντήσεις και μετά τον τοκετό ώστε να προλαμβάνουν την επανέναρξη του καπνίσματος. Υπάρχουν επιστημονικές διαφωνίες στη διεθνή έρευνα σχετικά με την χορήγηση φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη.

Πιο πρόσφατα, γίνεται αποδεκτή για πολύ εξαρτημένες καπνίστριες η χρήση προϊόντων θεραπείας υποκατάστασης της νικοτίνης, έπειτα από προσεκτική εκτίμηση και πάντα σε στενή παρακολούθηση και με την προϋπόθεση ότι η έγκυος είναι αποφασισμένη να διακόψει το κάπνισμα. Όμως, δεν έχει αξιολογηθεί αρκετά η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους.

smokefreegreece.org