Η καθιέρωση του πρωινού (πρώτο γεύμα της ημέρας) είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφερθεί στο σώμα μας!
Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας.
Πρόσφατες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν την σημασία της λήψης μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του οργανισμού και να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται πως, η λήψη δυο γευμάτων ή και λιγότερο, προδιαθέτει σε παχυσαρκία.
Επομένως, η καθιέρωση του πρωινού (πρώτο γεύμα της ημέρας) είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφερθεί στο σώμα μας!
Γιατί είναι σημαντικό να τρώμε πρωινό;
Λαμβάνοντας υπόψη την ετυμολογία του εγγλέζικου πρωινού: breakfast, δηλαδή ‘break the fast’, που στα ελληνικά σημαίνει ‘διακοπή της νηστείας’ μπορούμε να εξηγήσουμε τη σημασία του πρωινού στη διατροφή μας.
Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί όπως μια μηχανή: χρειάζεται ‘καύσιμα’ δηλαδή ενέργεια (σάκχαρα) για να λειτουργήσει σωστά! Για τους περισσότερους ανθρώπους το τελευταίο γεύμα που καταναλώνεται πριν την πρωινή αφύπνιση πραγματοποιείται συνήθως 10-12 ώρες νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και άλλα ζωτικά όργανα συνεχίζουν να λειτουργούν, καταναλώνοντας τα ενεργειακά μας αποθέματα.
Έτσι λοιπόν το πρωινό γεύμα κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να ανεφοδιαστούν οι αποθήκες καυσίμων στο σώμα μας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές απαιτήσεις των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν.
Τι γίνεται όταν παραλείπουμε το πρωινό μας;
Ο έντονος τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, συχνά οδηγεί σε βιαστικό ξύπνημα και κατά συνέπεια παράληψη του πιο σημαντικού γεύματος της ημέρας: του πρωινού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται:
Σημάδια εύκολης κόπωσης και εξουθένωσης του οργανισμού & αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο ή στη δουλειά,
Μειωμένη Δραστηριότητα,
Λιμοκτονία, καταφεύγοντας στην κατανάλωση ανεξέλεγκτων ποσοτήτων τροφής κατά τη διάρκεια των επόμενων γευμάτων.
Το τελευταίο είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εμφάνιση παχυσαρκίας και κακής υγείας μια και τα συνήθη τρόφιμα που καταναλώνονται τις επόμενες ώρες είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κακής ποιότητας λιπαρά (κυρίως κορεσμένα) (π.χ. γαριδάκια, πατατάκια, κρουασάν, τυρόπιτες, σοκολάτες καθώς και πρόχειρο φαγητό – ταχυφαγία (Fast Food), πίτσες, τηγανιτά, κ.α.) ενώ, είναι φτωχά σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Παράλληλα, προδιαθέτουν σε ανάπτυξη καρδιοπαθειών, εμφάνιση υπέρτασης (αυξημένη αρτηριακή πίεση) και σακχαρώδη διαβήτη (σάκχαρο) ή ακόμα και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Τι όφελος υπάρχει λαμβάνοντας πρωινό;
Μελέτες αναφορικά με τη λήψη πρωινού στα παιδιά έχουν δείξει πως τα περισσότερα παιδιά που λαμβάνουν ένα σωστό πρωινό:
Έχουν λιγότερο σωματικό βάρος από τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό και συνεπώς λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα τόσο στην εφηβική όσο και στην ενήλικο ζωή τους.
Κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια των σχολικών γευμάτων, ενισχύοντας έτσι με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξή τους και μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων στο μέλλον. Ακόμη έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που λαμβάνουν πρωινό, απουσιάζουν λιγότερες μέρες από το σχολείο για λόγους ασθενείας.
Έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις ιδίως στα μαθήματα που απαιτούν συγκέντρωση και πνευματική εγρήγορση.
Έχουν λιγότερο άγχος, μελαγχολία και συναισθηματική κατάθλιψη.
Τα παιδιά που λαμβάνουν δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως και γάλα για πρωινό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πολύτιμα για την ανάπτυξη τους θρεπτικά στοιχεία (π.χ. βιταμίνες Β, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες) και βρέθηκαν να έχουν ιδιαίτερα αυξημένο το αίσθημα του κορεσμού, μειωμένη επιθυμία για λήψη τροφής αμέσως μετά το πρωινό, και χαμηλότερο σωματικό βάρος.
Οι ενήλικες χρειάζονται πρωινό;
Αντίστοιχες θετικές επιδράσεις για την διατήρηση της καλής ψυχικής και σωματικής υγείας έχουν αναφερθεί και σε ενήλικες για τους οποίους η λήψη ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος είναι καθημερινή τους συνήθεια.
Τι περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο πρωινό;
Γάλα/Γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά (1-2%) με δημητριακά πρωινού (ολικής αλέσεως, κουάκερ, μούσλι, αμάρανθο) & κομμάτια φρούτου (ή μπάρες δημητριακών πρωινού)
Ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως, σικάλεως, κρίθινες, με λίγη μαργαρίνη (από πολυακόρεστα/μονοακόρεστα λιπαρά) και μέλι ή μαρμελάδα,
Ψωμί ή φρυγανιές, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και φρούτο ή λίγο χυμό,
Ψωμί ή Φρυγανιές, αυγό βραστό/ποσέ/μελάτο, φρούτο ή χυμό,
Τοστ ή σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως/σικάλεως ή κρίθινο και: άπαχο ζαμπόν/γαλοπούλα + τυρί, ή τόνο + μαρούλι + ντομάτα, πιπεριά ή, ταχίνι ή, φιστικοβούτυρο & φρούτο ή χυμό.
Και αν δυσκολεύομαι να πάρω πρωινό;
Προσπαθήστε να ξυπνήσετε 5-10 λεπτά νωρίτερα.
Τα παιδιά είναι καλό να πειραματίζονται μόνα τους με την παρασκευή του πρωινού τους.
Δείξτε το καλό παράδειγμα, παίρνοντας πρωινό όλη η οικογένεια συγκεντρωμένη.
Προετοιμάστε τα τρόφιμα που συνθέτουν το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ.
Συμπερασματικά
Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος σε καθημερινή βάση, χρειάζεται να γίνει τρόπος ζωής, ώστε να αποκτήσουμε ευεξία, ενεργητικότητα και να έχουμε τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους! Δώστε λίγο χρόνο, ώστε η καθιέρωση του να γίνει τρόπος ζωής!
Πηγή: eatforlife.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου