Μπορεί πίσω από την κατ’ εξοχήν γυναικεία νεοπλασία, τον καρκίνο του μαστού, να βρίσκονται…ανδρικές ορμόνες;
Μπορεί πίσω από την κατ’ εξοχήν γυναικεία νεοπλασία, τον καρκίνο του μαστού, να βρίσκονται…ανδρικές ορμόνες; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι ανακάλυψαν ότι διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού φέρουν στην επιφάνειά τους υποδοχείς ανδρογόνων και ότι οι ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη πυροδοτούν την ανάπτυξη του όγκου.
Η ανακοίνωση έγινε από ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου και, όπως φαίνεται, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πιθανόν να ανακαλύφθηκε ακόμη ένας τρόπος για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ο έλεγχος των ανδρογόνων.
Φάρμακα που μπλοκάρουν αυτούς τους υποδοχείς θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου. Ο σχεδιασμός κλινικών μελετών αναμένεται να επαληθεύσει την θεωρία.
Η Δρ Τζένιφερ Ρίτσερ και οι συνεργάτες της εξήγησαν ότι πάνω από τα τρία τέταρτα όλων των καρκίνων του μαστού διαθέτουν υποδοχείς ανδρογόνων και επομένως μια αντι-ανδρογονική θεραπεία μπορεί να είναι επιβοηθητική. Η θεραπεία αυτή ήδη εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι ορισμένοι καρκίνοι του μαστού αναπτύσσονται εξαιτίας των γυναικείων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.
Η ευρέως χρησιμοποιούμενη ταμοξιφαίνη στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού κάνει ακριβώς αυτό, μπλοκάρει τους υποδοχείς των οιστρογόνων για να αναστείλει την εξέλιξη της νόσου.
Η Δρ Ρίτσερ πιστεύει ότι οι ανδρικές ορμόνες είναι επίσης σημαντικές στην ανάπτυξη του καρκίνου και η προσθήκη αντι-ανδρογόνων στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού θα βελτιώσει κατά πολύ το αποτέλεσμα.
Εξάλλου, η έρευνα απέδειξε ότι πολλοί καρκίνοι του μαστού διαθέτουν τόσο υποδοχείς οιστρογόνων όσο και ανδρογόνων. Και σε εργαστηριακές συνθήκες οι καρκίνοι αυτοί φάνηκαν να ανταποκρίνονται στην θεραπεία με αντι-ανδρογόνα.
«Οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία με ταμοξιφαίνη και υποτροπιάζουν, αλλά διαθέτουν επίσης υποδοχείς ανδρογόνων, ενδεχομένως να έχουν πολλά να κερδίσουν από μια νέα αντικαρκινική θεραπεία», τονίζει η Δρ Ρίτσερ.
Πηγή: healthpress.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου