Φαίνεται πως έγινε καλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα κοριτσάκι 2,5 ετών σήμερα, το οποίο γεννήθηκε με τον ιό HIV, έπειτα από θεραπεία που υποβλήθηκε από τις πρώτες ώρες τις γέννησής του με συμβατικά αντιρετροϊικά φάρμακα...
Φαίνεται πως έγινε καλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένα κοριτσάκι 2,5 ετών σήμερα, το οποίο γεννήθηκε με τον ιό HIV, έπειτα από θεραπεία που υποβλήθηκε από τις πρώτες ώρες τις γέννησής του με συμβατικά αντιρετροϊικά φάρμακα, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.
Το κοριτσάκι που είναι πλέον 2,5 ετών είναι εδώ και ένα χρόνο χωρίς φάρμακα και δεν εμφανίζει συμπτώματα μόλυνσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να αποδειχθεί αν η θεραπεία αυτή θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε άλλα παιδιά και να οδηγήσει σε μία θεραπεία για παιδιά που φέρουν τον ιό.
Η δρ. Ντέμπορα Πέρσοντ, βιολόγος στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, παρουσίασε τα αποτελέσματα σε συνέδριο για Ρετροϊικές και Ευκαιριακές Μολύνσεις στην Ατλάντα.
«Αυτό ειναι μία απόδειξη της γενικής ιδέας ότι ο HIV μπορεί να είναι θεραπεύσιμη στα παιδιά», δήλωσε η βιολόγος.
Εάν το κοριτσάκι παραμείνει υγιές, θα είναι η δεύτερη επιβεβαιωμένη θεραπεία από το HIV στον κόσμο, μετά τον Τίμοθι Ρέι Μπράουν και η πρώτη σε παιδί.
Ο Τίμοθι Μπράουν, το 2007, θερπεύτηκε με μεταμόσχευση μυελού των οστών με γενετική μετάλλαξη που εμποδίζουν την μόλυνση από τον ιό. Αντιθέτως, στην περίπτωση του κοριτσιού από το Μισισιπή, χορηγήθηκε κοκτέιλ ευρέως διαθέσιμων φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της μόλυνσης από τον HIV σε παιδιά.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η θεραπεία εξαφάνισε τον ιό προτού βρει «κρυψώνες» μέσα στο σώμα. Αυτές οι λεγόμενες δεξαμενές αδρανών κυττάρων συνήθως ξαναμολύνουν γρήγορα οποιονδήποτε σταματήσει τη χορήγηση φαρμάκων», συμπληρώνει η βιολόγος.
Το κοριτσάκι μολύνθηκε με τον ιό από τη μητέρα του. Επειδή η μητέρα δεν είχε λάβει κάποια προγενετική θεραπεία για τον HIV, οι γιατροί γνώριζαν ότι το παιδί θα γεννιόταν με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.
Οι ερευνητές είπαν ότι το παιδί θα μεταφερόταν τότε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μισισιπή στο Τζάκσον.
Εκεί, η ειδικός στον παιδικό HIV, δρ. Χάνα Γκέι χορήγησε στο νεογέννητο ένα κοκτέιλ τριών βασικών φαρμάκων κατά του ιού στις πρώτες 30 ώρες της ζωής του, και πριν ακόμη οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαιώσουν ότι έχει μολυνθεί.
«Ενιωσα ότι αυτό το παιδί είχε υψηλότερο από τον κανονικό κίνδυνο μόλυνσης και άξιζε την καλύτερη προσπάθειά μας», είπε η γιατρός.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr, BBC
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου