Οι άνθρωποι που νιώθουν να «γονατίζουν» από το στρες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου – είναι σαν να καπνίζουν 5 τσιγάρα την ημέρα, προειδοποιούν επιστήμονες...
Οι άνθρωποι που νιώθουν να «γονατίζουν» από το στρες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου – είναι σαν να καπνίζουν 5 τσιγάρα την ημέρα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.
Αναλύοντας συνδυαστικά έξι προγενέστερες μελέτες για τη συσχέτιση στρες και καρδιολογικής υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το έντονο, συνεχές στρες αυξάνει κατά 27% τις πιθανότητες εμφράγματος.
Όπως εξηγούν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας» (AJC), στις έξι μελέτες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 120.000 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν το πόσο έντονο στρες ένιωθαν.
Με βάση τις απαντήσεις του, ο καθένας έλαβε μία βαθμολογία για το στρες του – και οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες: χαμηλού και υψηλού στρες.
Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 14 χρόνια κατά μέσον όρο, καταγράφοντας τα κρούσματα στεφανιαίας νόσου (καρδιοπάθειας) και θανάτου από αυτήν.
Αποτέλεσμα: οι πάσχοντες από υψηλό στρες διέτρεχαν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος που θα είχαν εάν αυξανόταν κατά 50 μονάδες (mg/dl) η «κακή» (LDL) χοληστερόλη τους ή η πίεσή τους κατά 1,4-2,7 mmHgή αν κάπνιζαν πέντε τσιγάρα την ημέρα.
Επιπλέον, η συνέπεια αυτή αφορούσε και τα δύο φύλα, ενώ όσο μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν κάποιος, τόσο περισσότερο κινδύνευε – γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνέπειες του στρες αθροίζονται με το πέρασμα του χρόνου και καθίστανται πιο απειλητικές.
Οι εθελοντές, εξάλλου, που είχαν ότι νιώθουν έντονο στρες, είχαν χειρότερους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας, όπως τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, σε σύγκριση με όσους δήλωσαν ότι νιώθουν πιο ήρεμοι.
Η νέα ανάλυση έχει μία ιδιαιτερότητα: το στρες των εθελοντών δεν μετρήθηκε με αντικειμενικά κριτήρια (όπως τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό), αλλά βασίσθηκε στο πως οι ίδιοι εκλάμβαναν το άγχος και τις ανησυχίες τους.
«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά διότι αφορούν σχεδόν τους πάντες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σαφίγια Ρίτσαρντσον. «Αν και είναι καλά γνωστό πως το στρες επιβαρύνει την καρδιολογική υγεία, αυτή είναι η πρώτη μετανάλυση που δείχνει ότι μεγάλη σημασία έχει και το εκλαμβανόμενο στρες».
Και συνέχισε: «Το κύριο μήνυμα για τον κόσμο είναι ότι το πως αισθανόμαστε επηρεάζει σημαντικά την υγεία της καρδιάς μας, συνεπώς οτιδήποτε μπορεί να μειώσει το άγχος μας μπορεί να μας ωφελήσει πολλαπλά στο μέλλον».
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου