Εάν γυμνάζεστε σε μια προσπάθεια να χάσετε βάρος, προσπαθήστε να προπονήστε πριν φάτε πρωινό. Μία νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η άσκηση πριν από το πρώτο γεύμα...
Εάν γυμνάζεστε σε μια προσπάθεια να χάσετε βάρος, προσπαθήστε να προπονήστε πριν φάτε πρωινό. Μία νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η άσκηση πριν από το πρώτο γεύμα της ημέρας μάς αδυνατίζει περισσότερο.
Η μελέτη έδειξε πως όσοι υιοθετούν την πρωινή γυμναστική όχι μόνο καίνε περισσότερο σωματικό λίπος, ιδίως από την περιοχή της κοιλιάς, αλλά παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση στα λιπίδια του αίματος τα οποία αποφράσσουν τις αρτηρίες.
Αν και είναι καλά τεκμηριωμένα τα οφέλη της άσκησης στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, εξακολουθεί να υπάρχει διχογνωμία για το αν είναι αποδοτικότερη με γεμάτο ή με άδειο στομάχι.
Ο δρ Τζέισον Γκιλ, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, λέει ότι μολονότι η άσκηση είναι ωφέλιμη ανεξαρτήτως της ώρας εκτέλεσής της, ως φαίνεται πριν από το πρωινό έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αναγκάζει τον οργανισμό να βασιστεί στα αποθέματα λίπους του.
«Όταν ο κόσμος μιλάει για αδυνάτισμα, εννοεί ότι θέλει να χάσει λίπος – και αυτό φαίνεται ότι μπορεί να παράσχει καλύτερα η γυμναστική με άδειο στομάχι», πρόσθεσε.
Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε 10 νεαρούς άνδρες, οι οποίοι επισκέφθηκαν τρεις φορές το εργαστήριο του δρος Γκιλ στο Ίδρυμα Καρδιαγγειακών & Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου. Και στις τρεις επισκέψεις, οι εθελοντές έφαγαν πρωινό.
Κατά την πρώτη επίσκεψη, δεν γυμνάστηκαν. Κατά την δεύτερη έκαναν πρώτα μία ώρα βάδην και κατά την τρίτη έκαναν πάλι βάδην, αλλά μετά το πρωινό.
Οι καύσεις λίπους ήταν ασφαλώς αυξημένες σε όλους τις ημέρες που γυμνάσθηκαν. Εντούτοις, όταν ασκήθηκαν πριν φάνε πρωινό, έκαναν κατά 33% περισσότερες καύσεις απ’ ό,τι όταν γυμνάσθηκαν μετά το πρωινό γεύμα.
Αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι την ημέρα που προπονήθηκαν νηστικοί παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στο αίμα τους, γράφουν ο δρ Γκιλ και οι συνεργάτες του στην «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN).
Αν και οι εθελοντές έκαναν βάδην, ο δρ Γκιλ εξηγεί ότι εξίσου ασφαλής και αποδοτική θα ήταν με άδειο στομάχι και η πιο σκληρή προπόνηση, δεδομένου ότι ο οργανισμός διαθέτει το πρωί που ξυπνάμε επαρκή αποθέματα ενέργειας ώστε να αντέξει 90 λεπτά έως 2 ώρες άσκηση, πριν χρειασθεί ενέργεια (θερμίδες).
Όσοι πάντως δεν αντέχουν στη σκέψη της γυμναστικής πρωί-πρωί, δεν πρέπει να αποθαρρύνονται. «Το σημαντικό είναι να μην παραμένει κάποιος αδρανής και να μην αποθαρρύνεται», επισήμανε ο δρ Γκιλ. «Ας μην ξεχνάμε ότι το αδυνάτισμα με τη βοήθεια της γυμναστικής είναι μία αργή διαδικασία».
Όντως, όπως έδειξε και η παρούσα μελέτη, όταν οι εθελοντές γυμνάζονταν πριν από το πρωινό έχαναν μόλις 50 γραμμάρια περισσότερα απ’ ό,τι όταν δεν γυμνάζονταν καθόλου.
Συνεπώς, «εάν έκαναν καθημερινά βάδην επί μία ώρα κάθε, θα ήθελαν δέκα ημέρες για να χάσουν μισό κιλό – ρυθμός που αντιστοιχεί στο επιθυμητό, όταν ο στόχος είναι η μόνιμη απώλεια βάρους», κατέληξε ο δρ Γκιλ.
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου