Επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής

Χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 3 αποτυχημένες προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για να ξεκινήσουμε ειδικό έλεγχο στο υπογόνιμο ζευγάρι...

Χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 3 αποτυχημένες προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για να ξεκινήσουμε ειδικό έλεγχο στο υπογόνιμο ζευγάρι.

Μια σειρά από διερευνητικές εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν είναι:

  • Υστεροσκόπηση
  • Έλεγχος θρομβοφιλίας
  • Καρυότυπος αίματος
  • Έλεγχος απόπτωσης DNA στο σπέρμα
  • Προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος (PGS) για χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Αναλυτικότερα:

Η υστεροσκόπηση γίνεται συχνότερα μετά από 2 αποτυχημένες προσπάθειες για τη διάγνωση ανωμαλιών της μήτρας που δεν είναι εμφανείς με το υπερηχογράφημα ή τη σαλπιγγογραφία.

Ο καρυότυπος γίνεται για τη διάγνωση πιθανών προβλημάτων στα χρωμοσώματα των γονέων (μεταθέσεις, αποσπάσεις του DNA) τα οποία δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα στους γαμέτες, δηλαδή στα ωάρια ή τα σπερματοζωάρια.

Ο έλεγχος θρομβοφιλίας γίνεται για να δούμε μήπως η μέλλουσα μητέρα έχει πρόβλημα στην πήξη του αίματος και χρειάζεται θεραπεία με αντιπηκτικά πριν ακόμα και από την προσπάθεια της εξωσωματικής.

Ο έλεγχος του DNA του σπέρματος πραγματοποιείται για να δούμε μήπως σε περιπτώσεις χαμηλής ποιότητας σπέρματος χρειάζεται να καταφύγουμε σε δότη.

Τέλος κάνουμε PGS για να δούμε εάν χρειάζεται να καταφύγουμε σε δότρια ωαρίων, κυρίως σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα είναι μεγάλης αναπαραγωγικής ηλικίας ή χαμηλής ωοθηκικής ανταπόκρισης σε διέγερσή της (low responder).

Εξυπακούεται ότι οι διερευνήσεις αυτές μπορούν να προταθούν και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας υπογονιμότητας εάν ο ειδικός γυναικολόγος το κρίνει απαραίτητο, καθώς επίσης και ότι πολλές φορές πραγματοποιούμε μέρος ή και όλες αυτές τις εξετάσεις χωρίς απαραίτητα να βρούμε κάποιο πρόβλημα.

Οι περιπτώσεις αυτές της ανεξήγητης υπογονιμότητας αποτελούν σπαζοκεφαλιά για τον γιατρό και επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογία του ζευγαριού, για αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολλή προσοχή. Δεν θα πρέπει δηλαδή να καταφεύγουμε σε αμφιλεγόμενες θεραπείες ούτε όμως και εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.

 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr