Ακριβότερα είναι από σήμερα τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η τιμή αναφοράς σε 780 γενόσημα – δηλαδή, αντίγραφα – σκευάσματα...
Ακριβότερα είναι από σήμερα τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η τιμή αναφοράς σε 780 γενόσημα – δηλαδή, αντίγραφα – σκευάσματα. Άρα, εάν οι πολίτες επιθυμούν να αγοράσουν το πρωτότυπο τότε θα καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά από την τσέπη τους.
Ειδικότερα, το νέο ενιαίο Ταμείο αποζημιώνει πλέον τις συνταγές με βάση την δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Για κάθε ουσία έχει οριστεί μία τιμή αναφοράς – ανώτατη τιμή που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας.
Συνεπώς, εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει ένα ακριβότερο φάρμακο από το ράφι του φαρμακείου τότε εκτός από την καθορισμένη συμμετοχή, που πλήρωνε έως χτες, καλείται να καταβάλλει και την διαφορά που προκύπτει από την τιμή αναφοράς και την λιανική τιμή του φαρμάκου.
Για παράδειγμα και σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για το σκεύασμα Dementis, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από άνοια, προβλέπεται λιανική τιμή 70,5 ευρώ.
Η τιμή αναφοράς όμως του φαρμάκου πέφτει στα 47,01 ευρώ, με αποτέλεσμα ο ασθενής να καλείται να πληρώσει επιπλέον 23,49 ευρώ.
Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει σε σχετική εγκύκλιο στους συμβεβλημένους γιατρούς ότι έχουν την δυνατότητα επιλέγοντας τη δραστική ουσία να συνταγογραφούν τα αντίστοιχα εμπορικά σκευάσματα. «Σε περίπτωση συνταγογράφησης από τον ιατρό σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος και τιμής αναφοράς».
Αντιδράσεις
Έντονες ενστάσεις εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Και υπογραμμίζει ότι οι γιατροί οφείλουν να γράφουν στους ασθενείς τους εκείνο το φαρμακευτικό σκεύασμα που εμπιστεύονται.
«Οποιαδήποτε αλλαγή του αναγραφομένου φαρμάκου σημαίνει αντιποίηση της ιατρικής ιδιότητας και επισύρει ποινικές ευθύνες», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μάλιστα, ο ΠΙΣ ενημερώνει ότι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της εφαρμογής της δραστικής ουσίας, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν σκοπό «να μετακυλήσουν το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης στις τσέπες’ των ασφαλισμένων».
ΠΗΓΗ: tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου