Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά λίγων λιπαρών γιαούρτι, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά λίγων λιπαρών γιαούρτι, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ παρακολούθησαν επί 15 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 2.000 εθελοντών, διαπιστώνοντας πως ένα κεσεδάκι λάιτ γιαούρτι τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μέρες, μείωνε τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 31%.
Η μείωση αυτή παρέμεινε η ίδια, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση, όπως η γενικότερη διατροφή, το κάπνισμα και η φυσική δραστηριότητα.
«Το λίγων λιπαρών γιαούρτι αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτική αξία γαλακτοκομικό προϊόν και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ως τμήμα μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να ασκήσει ωφέλιμη δράση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της υπέρτασης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χουίφεν Γουάνγκ, από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη.
Όταν η δρ Γουάνγκ και οι συνεργάτες της άρχισαν να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των 2.197 εθελοντών τους, κανένας δεν είχε υπέρταση, ενώ το 44% ανέφεραν πως έτρωγαν γιαούρτι τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, 913 από τους εθελοντές έπασχαν από υπέρταση – με εκείνους που έτρωγαν το περισσότερο γιαούρτι (κατά μέσον όρο περισσότερο από το 2% των ημερήσιων θερμίδων τους προερχόταν από γιαούρτι) να έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να την παρουσιάσουν.
Στην ομάδα αυτή η συστολική αρτηριακή πίεση (σ.σ. είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) αυξήθηκε λιγότερο με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η κατανάλωση γιαουρτιού δεν φάνηκε να αναχαιτίζει την αύξηση στην διαστολική πίεση (σ.σ. ο μικρός αριθμός στη μέτρηση).
Σύμφωνα με στοιχεία από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ και άλλους υγειονομικούς οργανισμούς, ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, αλλά περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες είναι αρρύθμιστοι.
Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με τις συστάσεις των ειδικών για την υγιεινή διατροφή, σχολίασε η δρ Ντεσπάϊνα Χάιντ, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
«Το γιαούρτι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», είπε.
Ωστόσο προειδοποίησε ότι μόνο των λίγων λιπαρών γιαούρτι δρα προστατευτικά στην πίεση. «Το πλήρες γιαούρτι, όπως το πλήρες γάλα, περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία», εξήγησε.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Τετάρτη σε επιστημονική εκδήλωση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου