Δύο νεαρές γυναίκες από τη Σουηδία έγιναν οι πρώτες ασθενείς στον κόσμο οι οποίες έλαβαν μήτρες τις οποίες τους δώρισαν οι μητέρες τους.
Δύο νεαρές γυναίκες από τη Σουηδία έγιναν οι πρώτες ασθενείς στον κόσμο οι οποίες έλαβαν μήτρες τις οποίες τους δώρισαν οι μητέρες τους.
Οι εγχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου από γιατρούς και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκότενμπουργκ. Οι γιατροί λένε ότι οι ασθενείς αναρρώνουν καλά και δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές.
Η μία από τις δύο νεαρές γυναίκες είχε γεννηθεί δίχως μήτρα, ενώ η άλλη είχε υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) εξαιτίας καρκίνου.
Τις επεμβάσεις πραγματοποίησε ομάδα με περισσότερους από 10 χειρουργούς, οι οποίοι εκπαιδεύονταν εδώ και χρόνια για να φτάσουν έως το επιθυμητό αποτέλεσμα, δήλωσε ο δρ Mats Brännström, από την Κλινική Γυναικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska, ο οποίος ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας.
«Οι νεαρές γυναίκες αναρρώνουν καλά, αλλά απλώς νιώθουν εξαντλημένες», πρόσθεσε. Όσον αφορά τις δωρήτριες, και οι δύο είναι ήδη περιπατητικές και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε λίγες μέρες.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Μήτρας του Sahlgrenska, οι νεαρές λήπτριες είναι 30άρες.
Η μεταμόσχευση αυτή δίνει ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες οι οποίες είτε γεννιούνται δίχως μήτρα, είτε υποβάλλονται σε επεμβάσεις αφαιρέσεώς της για ιατρικούς λόγους ή έχουν προβλήματα στη μήτρα που καθιστούν αδύνατη μια εγκυμοσύνη.
Υπολογίζεται ότι το 3-5% των γυναικών πάσχουν από κάποιο πρόβλημα στη μήτρα που τις καθιστά απολύτως υπογόνιμες και το οποίο οφείλεται σε ανατομικές δυσμορφίες ή σε παράγοντες της φυσιολογίας της μήτρας.
Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν για να αποπειραθούν οι δύο ασθενείς να αποκτήσουν παιδιά - κάτι το οποίο, βεβαίως, θα μάθουμε στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους γιατρούς του Sahlgrenska, οι νεαρές λήπτριες δεν θα υποβληθούν σε θεραπεία υπογονιμότητας πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος - χρονικό διάστημα που κρίνεται απαραίτητο για να εξακριβωθεί κατά πόσον ανταποκρίνονται στα φάρμακα κατά της απόρριψης των μοσχευμάτων (ανοσοκατασταλτικά).
Εάν κυλήσει αυτός ο χρόνος ομαλά, οι δύο γυναίκες θα υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και μετά από το πολύ δύο επιτυχημένες εγκυμοσύνες, οι μήτρες θα αφαιρεθούν, ούτως ώστε να πάψουν να παίρνουν τα ανοσοκατασταλτικά.
Σημειώνεται ότι η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας από πτωματική δότρια πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Akdeniz της νότιας Τουρκίας.
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου